Mult ikka küsitakse, et millest ma neid vahukomme teen. Vastus on alati sama - seakondist ja suhkruveest. Põhimõtteliselt ei olegi muud, vaid väiksed nipid lisaks. Figuuri- ega tervisesõbralikud need kommid ei ole, aga vahelduse mõttes, miks mitte. Lisaks on need hirmus odavad. Alustuseks olen ma võtnud alati nami-nami retsepti:
300 g suhkrut
1,5 dl vett või naturaalset mahla
20 g želatiini + 1 dl vett paisutamiseks
+ tuhksuhkur ja soovi korral veidi sidrunhapet veeretamiseks
Suhkruks on minul rafineerimata pruun roosuhkur ja želatiinina kasutan selliseid suuremate liivaterade moodi tükikestega 70 grammist pakki. Kõige olulisem osa on selle mahlaga, sest siiamaani on kõige paremad kommid tulnud, kui mahla asemel on hoopis samapalju marjapüreed. Olen teinud mustsõstarde, vaarikate, mustikate ja arooniatega, kõik on suurepärased. Mustsõstarde ja vaarikate seemned lisavad natukene krõpmsu juurde. Erilist tähelepanu on pälvinud ja kohvikommid. Kusjuures kohv ei pea üldse nii hirmus kange olema, tavaline tassikohvi kangus. Kui lihtsalt vaniljemaitselisi komme tahta, siis tuleb püree asendada veega ja lisada juurde vaniljeekstrakti vastavalt maitsele.
Kõigepealt tuleb panna želatiin vette likku. Seejärel püreestada marjad ja need suhkruga ühte potti valada. Segu tuleb lasta keema minna ja seejärel lisada nii kümmekond minutit paisunud želatiin. Nüüd on tähtis kümmekond minutit seda segu väikesel kuumusel keeta, sest želatiin võib olla salakaval ja üldse mitte ära sulada. Pärast on kommides sellised kummised želatiinitükid, mis ei ole kõige meeldivamad (samas kannatab süüa ka). Kui želatiin kindlalt sulanud on, tuleb valada saadud kuum segu kaussi või teise potti ning hakata vahustama. Mina kasutan käsimikserit, aga suurema ja uhkema masinaga saab kindlasti kergema vaevaga. Vahustamine võtab kuskil kümme minutit kindlasti. Segu muutub heledaks ja kohevaks. Kui tundub, et rohkem vahtu see küll ei lähe, tuleb segu spaatliga kenasti küpsetuspaberiga kaetud vormi valada. Kahekordse koguse jaoks on hea kuskil kaks kolmandiku ahjuplaadist, ühekordse koguse jaoks sobib nt lasagnevorm. Ega suurt vahet pole, nii paks nagu kiht jääb, tulevad ka kommid. Kõige parem on lasta sel kõigel üle öö külmkapis taheneda.
Uuel päeval tuleb hea terava noaga lõigata suupärased tükid ja veeretada sõelutud tuhksuhkrus ning panna mõnda kaussi ja mõni ka kindlasti suhu. Mulle meeldib tuhksuhkrusegule lisada veel natukene peenestatud sidrunhapet, siis tuleb kommidele veel mõnus lisahapukus juurde.
Komme tasub säilitada jahedas ja kuivas. Mina hoian neid niisama katmata kausiga külmkapis. Kuu aega ei tee neile kapis midagi. Kõige paremad on nad ehk kuskil kahe nädala peal. Siis on kommide ümbrus selliseks koorikumaks muutunud. Mõndade märjemate marjade korral võib juhtuda, et tuhksuhkur sulab kohati ära, siis võib uuesti üle rullida või need kommid lihtsalt juba ära süüa. Meil olid külmkapis ühed vaarikakommid kuskil poolteist kuud ja need olid ajaga läinud natuke kummisemaks ehk siis vahukommidest rohkem kummikommide moodi, kuid ei olnud neilgi häda midagi. Igatahes kinnises anumas ma neid hoida ei soovita ja lauale võiks ka panna otse külmkapist, sest soojas kommide parimad omadused siiski veidikene muutuvad.
Comments
Post a Comment