Skip to main content

Mustika-leiva-toorjuustutort aastapäevaks, toortatraga

Eesti Vabariigi aastapäevaks tegin seekord leivaga torti. Alustasin suure hurraaga, aga poole leivapraadimise peal mulle meenus, et mulle tegelikult ei meeldi leivamagustoidud... nii ma siis proovisin seda leiva maitset ära peita, kuid väga see mul ei õnnestunud. Siiski võin ma öelda, samasugustele magusa leiva põlguritele, et lõppkoosluses see leib ei häiri ja tort on tegelikult päris mõnus.
Tort iseenesest on ääretult lihtne.
Toortatratangu puru võib ka ära jätta, kuid minu meeles lisas see eriti mõnusalt krõmpsu ja toortatratang on ju väga eestipärane. Ma ehk panin veidi palju shokolaadi, see muutis lõikamise keeruliseks, kui shokolaad oli tahenenud. Samas maitse oli jälle mõnus.
Pildid said täpselt elulised.


Vaja läheb:
Põhi
300g meelepärast musta leiba
2 spl pruuni rafineerimata suhkrut
maitse järgi kaneeli ja mett

Sisu
400g toasooja toorjuustu
200ml vahukoort
200g valget shokolaadi
1 apelsin
vaniljesuhkur

Kate
(külmutatud) mustikad
200 ml toortatratangu
2 spl pruuni rafineerimata suhkrut
150 g (tumedat) shokolaadi

Kõigepealt tuleb leib ära pudistada. Sõrmed sobivad selleks tööks suurepäraselt. Seejärel tuleb pudi kas ahjus või panni peal koos suhkruga ära karamellistada. See koht mul väga hästi välja ei tulnud, võiks olla krõbedam, kuid pehmena sobib samuti. Leivamaitse peitmiseks tuleb lisada ohtralt kaneeli ja vedelat mett. Leib jahtub, kuniks sisu valmib.

Sisu jaoks tuleb vahustada vahukoor tugevaks vahuks ja siis sinna hulka ka toorjuust. Valge shokolaad tuleb sulatada vesivannil ning segada sinna juurde. Kuna muidu tundub kreem natukene tuim, siis pigistasin sinna kaks apelsinipoolt ka sisse. Ei tasu muretseda, kui lisaks mahlale ka mõned tükid kukuvad - saabki mõnusam.

Lahtikäiva koogivormi põhi tuleks vooderdada küpsetuspaberiga ja plätsutada sinna peale kogu jahtunud leivapuru. Selle peale tõsta kogu toorjuustukreem ja pealt katta pool-sulanud mustikatega. Kogu kupatus tõsta üleööks külma tahkuma.

Uuel hommikul tuleks röstida pannil suhkur ja toortatratang, kuniks suhkur saab sulanuks ja tang mõnusalt krõmpsuks ja natukene kuldseks. Rohke segamine on võti. Shokolaad sulatada jällegi vesivannil ja segada toortatratanguga kokku. Saadud puru tuleb asetada kunstipäraselt koogile, näiteks tumeda ringina sinevalgele pealsele.

Comments

Popular posts from this blog

Pirnikook

Pirnid, täitsa päris eestimaised pirnid, meile sattus neid kogu kastitäis. Ma panin neid liiga vähe koogi sisse. Soovitan kogu toorjuustu pirnitükke, või miks mitte püreed, täis toppida. Minu koogile oli kindlasti rohkem pirne vaja, et pirnikoogi nime välja teenida.  Mul oli suur soov teha põhi lilla, arooniatega. Küpsetamata tainas tuli niiiii ilus lilla, aga kuumus segas kõik ära. Natukene lillakat alatooni jäi, aga mitte nii nagu pidi. Õnneks arooniate kasulikkus äkki ikka sisse jäi, niipalju kui kuumus alles jättis. Võib-olla natukesekene on taignas maitsetki tunda.  Nii et pirnide- ja arooniatega koogist sai lihtsalt niisama juustukook.  Vaja läheb : Põhi 80 g arooniapüreed 150g toortatrajahu 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 60 g võid Täidis 400 g toasooja toorjuustu 1 tl vaniljepastat 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 2 dl vahukoort 2 muna pirne Põhja jaoks purustasin esmalt külmutatud arooniad ja näppisin selle seejärel jah

Keefiri-kirsikook

Kogustega on sel korral sedasi, et kuna mu tütar mind hirmsasti aidata tahtis, siis said need väga umbkaudsed. Mõnda on kindlasti rohkem ja mõnda kindlasti vähem. Muna-keefirisegu "vahustasime" vana käsivahustajaga - elektri kokkuhoid ikkagi. Kui aga produktiivsuse koha pealt vaadata, siis eks me pigem rohkem segasime. Käsitsi vahustamine on küll maru vahva, kuid väikese lapse käed küll muna ise vahtu ei saa. Kook maitse poolest oleks vajanud vähem suhkrut ja ehk hapumaid marju. Mina pidin kõrvale tegema ühe punasõstrazelee lahti ja seda koogile määrides oli küll päris hea. Kirsse polnud nii muidugi eriti tunda.  Vaja läheb : 2dl toortatrajahu 1dl kerajahu 0.5dl mandlijahu 1.5dl pruuni rafineerimata roosuhkrut küpsetuspulber 0.5tl soodat 3spl sulavõid 1 muna 2dl keefirit 0.5tl vaniljepastat kirsid (minul olid külmutatud) lusikajagu suhkrut Kuivained segasin omavahel läbi. Sulavõi vahustasin koos muna, vaniljepasta ja keefiriga ühtlase

Ise tehtud vahu-vahukommid!

 Mult ikka küsitakse, et millest ma neid vahukomme teen. Vastus on alati sama - seakondist ja suhkruveest. Põhimõtteliselt ei olegi muud, vaid väiksed nipid lisaks. Figuuri- ega tervisesõbralikud need kommid ei ole, aga vahelduse mõttes, miks mitte. Lisaks on need hirmus odavad. Alustuseks olen ma võtnud alati nami-nami retsepti: 300 g suhkrut 1,5 dl vett või naturaalset mahla 20 g želatiini + 1 dl vett paisutamiseks + tuhksuhkur ja soovi korral veidi sidrunhapet veeretamiseks Suhkruks on minul rafineerimata pruun roosuhkur ja želatiinina kasutan selliseid suuremate liivaterade moodi tükikestega 70 grammist pakki. Kõige olulisem osa on selle mahlaga, sest siiamaani on kõige paremad kommid tulnud, kui mahla asemel on hoopis samapalju marjapüreed. Olen teinud mustsõstarde, vaarikate, mustikate ja arooniatega, kõik on suurepärased. Mustsõstarde ja vaarikate seemned lisavad natukene krõpmsu juurde. Erilist tähelepanu on pälvinud ja kohvikommid. Kusjuures kohv ei pea üldse nii hirmus kange