Skip to main content

Sibulapirukas ja mustasõstrakoogike

Olgugi, et väljas on august on ju suvi kestnud kolm kuud ja see peaks tähendama, et on sügis. Muru on juba ammu kuivanud ja kaselehed langevad juba pikemat aega - järelikult ongi. Siia üks sügisene sibulapirukas ja kaks väikest mustade sõstardega koogikest. Minu meelest said mõlemad väga hirmus head.

Vaja läheb:
Põhi 
1 dl toortatrajahu
1 dl kikerhernejahu
2 dl kaerajahu
2 dl riivitud porgandit
100 g toasooja võid
0.5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
kurkumit

Kate
viis mõnusat sibulat
1 dl toidukoort
1 dl vett
kaks muna
supilusikatäis võid praadimiseks
maitseks soola ja tilli
soovi korral juustu


Põhja jaoks tuleb kõik koostisosad kokku segada ja saadud tainas vajutada võiga määritud pirukavormi põhja ja äärtele. Põhi läheb esialgu pooleks tunniks külmkappi tahenema. 
Samal ajal saab sibulad tükeldada ja praadida. Mina tükeldasin pisikesteks ja praadisin või ja soolaga mõnusalt pehmeks, nii et hakkasid vaikselt kuldset värvust omandama.

Seejärel panin põhja 200 kraadisesse ahju 15 minutiks. Samal ajal sai lahti kloppida munad koore ja veega, lisasin juurde ka kuivatatud tilli. Siis keerasin ahju 180 kraadi peale, laotasin põhjale sibulad, valasin peale muna-kooresegu ja suskasin tagasi ahju 23 minutiks. Poole pealt võtsin välja ja katsin piruka juustuga. Tegelikult oleks võinud isegi veidi varem, sest mulle meeldib krõbe juust, kuid nii sai ka väga mõnus!


Musta sõstra kook
Vaja läheb:
Põhi
1dl tatar
1dl kaer
50g või
kardemon
1 spl suhkur

Kate
umbes 300g saaremaa jogurt, igatahes jogurt peab paksem olema
vanilje essents
maitse järgi suhkrut
2 muna
neli peotäit mustsõstraid

Selle teise koogiga on kõik väga lihtne, kuna tuleb teha täpselt samamoodi nagu ülemist. Lihtsalt põhja kogused on väiksemad. Ahjusoleku aega lühendasin kümne minuti peale. Mul on kaks väikest koogivormi, mis kokku annavad välja kuskil pool tavalisest suurest koogivormist.
Katte jaoks segasin kokku kõik koostisosad, munad lõin eelnevalt kausis lahti, sest muidu jäävad munavalgesoolikad koogi sisse. Siis segasin kõik kokku ja valasin põhjale. Koogid olid 30 minutit 180 kraadiga ahjus.

Comments

Popular posts from this blog

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…

Mustikakeeks

Mustikas on üks imelik asi - metsas otse põõsast noppides on tal nii hirmus palju imelist maitset, aga moosi sees või koogis või kuskil mujal... vahepeal ikka natukene maitset viskab, aga see pole üldse see. Ilmselt on asi sääskedes, kes metsas mustikasööjaid söövad.
Selle keeksi juures on kaks peamist asja. Esiti tahtsin ma kaerajahu katsetada. Teiseks panin ma niiii palju mustikaid, et ikka mustikamaitset ka oleks. Olgu, kolmandaks tahtsin teha lihtsalt tavalist mustikakeeksi, aga välja tuli täitsa teistmoodi. Täitsa teistmoodi ja palju parem. Kaerajahust ei ole ma enne midagi teinud. Härra guugl teatas, et jahu seob keskmisest vähem vett ja tainas jääb vedelam. Selge. Igaks juhuks panin seekord toortatrajahuga pooleks, sest see seob jälle natukene rohkem. Tähendab, alguses panin pooleks ja siis viskasin igaks juhuks veel pool detsiliitrit kaerajahu juurde.
Vaja läheb:
2.5 dl kaerajahu 2 dl toortatrajahu 200g sulatatud võid 1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut 3 muna 1 tl soodat 1 …

Kreembrülee*

Kuidas ikka halle argipäevaõhtuid värvikamaks muuta - tuleb teha (vähemalt) üks keerulise nimega magustoit - Crème brûlée. Ausalt öeldes ei ole ma restoranides väga aldis brüleekreemi tellija ega ka kõige suurem fänn. Sellegipoolest meeldib mulle proovida asju ise teha. Kui sest muud ei tule, siis saab vähemalt linnukese uue oskuse ette teha. Üllatusmagustoit võeti suure rõõmuga vastu ja kausid söödi täiesti puhtaks. Laps küll sõi ainult suhkru, kuid allesjäänu jagati sõbralikult teiste vahel ära. Suhkruga on nii, et leeklampi meil kodus ei ole. Seepärast sulatasin suhkru pannil ja valasin selle siis kreemidele. Ilmselgelt oleks pidanud sulatama rohkem suhkut, et kogu pind ära katta. Samas tundus supilusikatäis suhkrut juba piisava kogusena. Igatahes jääb pannil tehtud karamell kõvasti paksem ja lusikaga löömiseks tuleb ikka jõudu kasutada. Pruun jäi ta pruuni suhkru pärast ja suhkruniidid tulid valamisest. Vaniljepasta võib asendada -suhkru või vaniljekaunaga. Koguseliselt tegingi ma…