Skip to main content

Sibulapirukas ja mustasõstrakoogike

Olgugi, et väljas on august on ju suvi kestnud kolm kuud ja see peaks tähendama, et on sügis. Muru on juba ammu kuivanud ja kaselehed langevad juba pikemat aega - järelikult ongi. Siia üks sügisene sibulapirukas ja kaks väikest mustade sõstardega koogikest. Minu meelest said mõlemad väga hirmus head.

Vaja läheb:
Põhi 
1 dl toortatrajahu
1 dl kikerhernejahu
2 dl kaerajahu
2 dl riivitud porgandit
100 g toasooja võid
0.5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
kurkumit

Kate
viis mõnusat sibulat
1 dl toidukoort
1 dl vett
kaks muna
supilusikatäis võid praadimiseks
maitseks soola ja tilli
soovi korral juustu


Põhja jaoks tuleb kõik koostisosad kokku segada ja saadud tainas vajutada võiga määritud pirukavormi põhja ja äärtele. Põhi läheb esialgu pooleks tunniks külmkappi tahenema. 
Samal ajal saab sibulad tükeldada ja praadida. Mina tükeldasin pisikesteks ja praadisin või ja soolaga mõnusalt pehmeks, nii et hakkasid vaikselt kuldset värvust omandama.

Seejärel panin põhja 200 kraadisesse ahju 15 minutiks. Samal ajal sai lahti kloppida munad koore ja veega, lisasin juurde ka kuivatatud tilli. Siis keerasin ahju 180 kraadi peale, laotasin põhjale sibulad, valasin peale muna-kooresegu ja suskasin tagasi ahju 23 minutiks. Poole pealt võtsin välja ja katsin piruka juustuga. Tegelikult oleks võinud isegi veidi varem, sest mulle meeldib krõbe juust, kuid nii sai ka väga mõnus!


Musta sõstra kook
Vaja läheb:
Põhi
1dl tatar
1dl kaer
50g või
kardemon
1 spl suhkur

Kate
umbes 300g saaremaa jogurt, igatahes jogurt peab paksem olema
vanilje essents
maitse järgi suhkrut
2 muna
neli peotäit mustsõstraid

Selle teise koogiga on kõik väga lihtne, kuna tuleb teha täpselt samamoodi nagu ülemist. Lihtsalt põhja kogused on väiksemad. Ahjusoleku aega lühendasin kümne minuti peale. Mul on kaks väikest koogivormi, mis kokku annavad välja kuskil pool tavalisest suurest koogivormist.
Katte jaoks segasin kokku kõik koostisosad, munad lõin eelnevalt kausis lahti, sest muidu jäävad munavalgesoolikad koogi sisse. Siis segasin kõik kokku ja valasin põhjale. Koogid olid 30 minutit 180 kraadiga ahjus.

Comments

Popular posts from this blog

Kolme triibu kook - shokolaad, kookos, maasikas

Jällegi, oleks vaja külla minna, oleks vaja kook teha. Ehk siis tuleb sukelduda internetiavarustesse ja hakata retsepte kokku miksima. Lõpuks tuleb muidugi jälle omamoodi teos. Minu meelest sai maitsemeelelt natukene kirju, aga üks sööjatest hakkas igatahes veidralt mõmisema. Hiljem selgus, et ikka heameelest.

Plaan oli teha 200 grammisest tumedast shokolaadist ka vastavate teiste grammidega kook, aga tegemiselt selgus, et terve tahvel oli juba ära tehtud ja alles oli jäänud 125 grammine poolik. Eks tuli siis umbes ümberarvutused teha. Kuna ma olin juba või toasoojenema pannud, siis naksasin sellest mingi osa ära kookoskihi jaoks, nii et eks ühes neist on rohkem, kui kirjas. Kookosjahu pakis oli täpselt niipalju jahu, nii et rohkem panna ei saanud ja ei olnud ka vaja.

Näiteks, kui on sügisõhtused ilmad ja tahaks tee kõrvale midagi tummist, siis võib täiesti vabalt selle pealmise kreemikihi ära jätta ja on niisamuti väga mõnus kook. Kreem annab lihtsalt natukene kergust ja natukene ma…

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk).
Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt põhj…