Need kommikäkerdised sai tehtud küll jõuludeks, kuid võid ju ka niisama vahepeal maiustada. Ehk siis proovisin teha kodus ise iirist. Sööjad küll matsutasid ja mõnulesid ja eriti kiitust sai sool, kuid ega see päris selline iiris ei saanud nagu mina oleks tahtnud. Aga võib-olla see ei pidanudki selline saama. Igatahes on iirise tegemine pikk protsess.
Esiti oli plaan shokolaadi ainult peale kallata, kuid iiris jäi ikka liiga kleepuv ja siis ma plätserdasin seda igasse külge.
Suuremad kommid said tehtud silikoonist muffinivormidesse ja väiksemad ühte küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi ja hiljem siis väiksemaks lõigatud.
Vaja läheb:
Iiris
150ml täispiima
170 g kondenspiima (minul oli suhkruga, nii et suhkrut panin sellepärast natuke vähem)
300 g rafineerimata roosuhkrut
100 g võid
Kommid ise
maitse järgi pähkleid (mina kasutasin india ja kreeka pähkleid)
suuremal hulgal shokolaadi, ütleme 300g
himaalaja soola
Panin kõik paksupõhjalisse kastmepanni ja esiti sulatasin suhkru ja siis lasin segul keema tõusta. Keetsin pidevalt segades 45 minutit, kuniks segu tundus piisavalt paks. Selline paksu kastme moodi ehk. Keetmise aeg on väga oluline, sest vastasel juhul ei tahene mass ära. Võib-olla oleks pidanud ka ma veel keetma.
Muffinivormidesse ja ahjuvormi põhja puistasin terveid pähkleid ja siis jagasin lusikaga segu võrdselt kõigile. Nii kaua kuniks segu tahenes, sulatasin shokolaadi ja valasin selle kõige peale. Kui ka shokolaad oli juba natukene jahtunud siis raputasin kõigile peale soola. Seda võib üsna julgelt teha, eriti kui kommid saavad suured. Nii jätsin nad tahenema. Õhtul proovisin üht ja kuna see kleepus, siis sulatasin veel shokolaadi ning katsin kahvlite abiga ära ka küljed ja põhja.
*iiriseretsept siit
Comments
Post a Comment