Skip to main content

Tulsisefiir?*

Piparkookide glasuurimisest oli ootel endiselt palju pastöriseeritud munavalget. Mul hakkasid juba mõtted otsa saama ja tiirutasid aina sefiiri juurde tagasi. Ma korra pagarikoolis tegin sefiiri või õigemini olin kaasosaline sefiiri tegemisel. Samuti leian ma, et poes olevad sefiirid on ka iseenesest üsna head, need kõvad ja shokolaadiga kaetud. 

Sefiiriäparduste juurde jõuan hiljem. Kõigepealt tahan rääkida tulsist. Kes see ikka teeb sefiiri lihtsalt niisama. Mina otsustasin teha tulsimaitselit. Etteruttavalt võin öelda, et maitses nagu nõgesemarmelaad - natuke taimne ja palju magus. Mõni arvas ka, et jõulune. Tulsi on tee, teise nimega India basiilik või püha basiilik. Esimest korda ma ehk jõingi seda Indias. Tal on selline natuke vürtsine ja niiiiii hea maitse. Just selline karge ilma jook (aga sobib imeliselt ka suvesse). Tükk aega leidsin ma Eestist seda ainult teekotikestes ja need kuluvad ju nii ruttu ja on kallid ka. Nüüd just enne jõule avastasin Chado e-poe, nii et huvitav küll, mis teed jõuluvana sel aastal kinkis? Ausalt, kes pole proovinud, aga teed armastab juua, siis see on hunnitult mõnus maitsevaheldus ja hingekosutus.

Sefiiriretsepti ma ei pane, seda võib vaadata sealt, kus minagi vaatasin, ehk *Ragne blogist. Ma usun, et ma tegin kõik õigesti. Kasutasin muidugi rafineerimata roosuhkrut ja vee asemel kasutasin hirmus kanget teed. Munavalgete kogust ma ei osanud arvata ja mõõtsin silma järgi. 

Tegelikult jäi sefiir väga mõnus. Siirup tuli ideaalne ja tahenes ilusti (nüüd tuli meelde - ärge jätke rafineerimata siirupit hetkeksi soojata. Sinna peale tuli kohe selline tahenenud vaht, mis pärast uuesti kuumutades üldse lahustuda ei tahtnud ja ma segasin ta tükkidena munavahu sekka. Sest küll suurt vist ei olnud, aga head äkki ka ei teinud). Munavaht ja siirup segunesid ilusti, maitsesid hästi ja sefiir tundus olevat täpselt õige. Panin ilusti nupsud pannile tahenema ja õhtuks tundus, et hommikuks saab mõnusaid sefiirikesigi. Ainult et hommikul olid nad jälle sama pehmed kui alguses. Nojah, panin siis kaht panni kordamööda hommikul köetud pliidile ja tegin sellised... alt nagu beseed ja pealt pehmed kohvikõrvased. Sefiiri küll ei saanud, aga krõbisesid kõigile meeltmööda.





Comments

Popular posts from this blog

Pirnikook

Pirnid, täitsa päris eestimaised pirnid, meile sattus neid kogu kastitäis. Ma panin neid liiga vähe koogi sisse. Soovitan kogu toorjuustu pirnitükke, või miks mitte püreed, täis toppida. Minu koogile oli kindlasti rohkem pirne vaja, et pirnikoogi nime välja teenida.  Mul oli suur soov teha põhi lilla, arooniatega. Küpsetamata tainas tuli niiiii ilus lilla, aga kuumus segas kõik ära. Natukene lillakat alatooni jäi, aga mitte nii nagu pidi. Õnneks arooniate kasulikkus äkki ikka sisse jäi, niipalju kui kuumus alles jättis. Võib-olla natukesekene on taignas maitsetki tunda.  Nii et pirnide- ja arooniatega koogist sai lihtsalt niisama juustukook.  Vaja läheb : Põhi 80 g arooniapüreed 150g toortatrajahu 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 60 g võid Täidis 400 g toasooja toorjuustu 1 tl vaniljepastat 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 2 dl vahukoort 2 muna pirne Põhja jaoks purustasin esmalt külmutatud arooniad ja näppisin sell...

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk). Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt...

Muffinid sibula, juustu ja toortatrajahuga

Vahelduseks midagi täiesti soolast. Need olid plaanitud lihtsalt päraslõunaseks ampsuks, et jõuaks õhtusöögi ära oodata, kuid kujunesid toitvaks ja koos kausitäie õuntega said nad lõpuks õhtusöögiks. Seekord, kuna juust on ikkagi üsna soolane, ei teinud ma meie pere kõige väiksemale eraldi muffinit. Ilmselt just seetõttu kiitis ta asja heaks ja sõi ühe täiesti üksinda ära. Veidi suurem muidugi sõi ainult juustu. Soolaga ongi siin nii, et mina ei pannud juurde. Küll panin ma täiesti tavalist juustu ja tegelikult oleks võinud natukene soola olla küll. Kui panna aga mingit tugevamat juustu, siis ma usun, et soolaprobleemi ei tule. Kanepi- ja linaseemnejahu ka tegelikult ei pea panema. Lihtsalt jahude kogus kokku võiks enamvähem sama olla. Kanepi- ja linaseemneid ja ka kõrvitsa või ükskõik, mis muid seemneid, võib vabalt ka seemne kujul juurde lisada. Mul juhtusid olema lihtsalt jahud ja ainult päevalilleseemned seemne kujul. Seemneid muidugi soovitan panna, sest natukene krõmps...