Skip to main content

Liiga Magus ja Suhkruvaba - kahe tordi lugu



(Jah, jälle kassikook. Kui aus olla, siis eelmine oli lihtsalt selle peaproov)
Etteruttavalt võin öelda, et suurem sai liiga magus. Kõige suurem viga seisnes ilmselt selles, et põhjadeks said blondie'*. Esiti oli viga sellepärast, et ma polnud varem blondiet teinud ja ega ei teadnud ka päris hästi, et mis see endast kujutab. Teiseks sellepärast, et see on nii magus! Kolmandaks sellepärast, et ma üldse ei mõelnud, et tahenenud shokolaaditükke on ju hiljem halb lõigata. Lisaks said vahele pandud maasika- ja mustika toormoosid, mis on oma olemuselt hirmus vedelad. Ma küll agardasin neid veidi tahkemaks, kuid kook vajus ikka süües laiali. Toorjuustuse vahekihi tegin ma ehk ka ikkagi liiga magusa. Ega tal tegelikult muud häda polnudki, lihtsalt hirrrrmus magus. Mõru musta kohvi kõrvale ehk täpselt paras tükk.

Teise tordi peaproov oli argipäevatort. Nimelt oli mõttes teha miski selline tort, mida aastane laps saaks süüa, ilma et suhkrumürgitust saaks (nagu see teine, eks). Tegelikult ei saagi ma väga adekvaatset arvamust selle kohta avaldada, sest ma tegin vahele banaani-avokaado kreemi, kuid viimasel ajal ma kuidagi ei suuda enam avokaadot süüa. Hakkab lihtsalt veidi vastu. 
Pealmine kiht pidi tegelikult sinine tulema. Kui mustikaid hirmus vähe panna, siis võib väga ilusa sinise värvi saada. Sel korral nad lihtsalt otsustasid mitte töötada. See oleks ju olnud imetore, kui kook oleks olnud sinine, kollase krooniga ja sees veel roheline triip!

Vabalt võib kaerajahu asemel panna ka tatrajahu. Ma lihtsalt ei tahtnud nii tatramaitselist põhja. Mina ei tea, mõnikord lööb tatra maitse välja ja mõnikord ei löö. Nt väiksemal koogil on ilusti tunda, aga suuremal mitte.

Põhjadega oli jällegi üks välja-teine sisse taktika. Ainult et ma kasutasin vahepeal Itaalia võid (ärge minge odava hinna teed!) ja see küpses hoopis teistmoodi ning vorm lekkis. See tähendab, et ma pidin kaks korda ahju välja lülitama ja jahtumist ootama ja puhastama. Ühesõnaga oli ikka sinist tossu kõik täis ja puha. Maitset see õnneks ei mõjutanud, ajakulu ja närve küll.

Blondie tort
Vaja läheb ühe põhja jaoks:
80 g toortatrajahu
50 g täistera kaerajahu
50 g pruuni rafineerimata roosuhkrut
125 g võid
200 g valget shokolaadi
2 muna
vaniljeekstrakti
soola
1/3 200 g kreeka pähkleid (umbes jagasin ühe paki kolmeks)

Kogu täidis
purk maasikatoormoosi
100 g toasooja võid
400 g toasooja toorjuustu
2 dl vahukoort
100 g valget shokolaadi
2/3 purki mustika toormoosi
5 g agar-agarit

Kate
400 ml vahukoort
200 g valget shokolaadi
25 g tumedat shokolaadi

Kõigepealt hakkisin kõik pähklid ja ühe tahvli shokolaadi. 100 g shokolaadi ja või sulatasin vesivannil. Vesivannil sulatades nad küll ei tahtnud üldse seguneda, aga hiljem see ei mänginud vist rolli. Samal ajal kloppisin segamini munad, suhkru ja vaniljeekstrakti (võib vabalt ära jääda või mõne muu vaniljesusega asendada), segasin juurde ka jahud ja seejärel shokolaadi-või segu. Kõige viimasena lisasin veel 100 g hakitud shokolaadi ja kolmandiku pählitest.

Segu silusin 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud vormi, et ilusti igale poole saaks ja panin 180 kraadiga umbes 20ks minutiks ahju. Tuleb vaadata ka, mõne põhjaga läks ainult 17 minutit. Tikk sisse ja loota puhtusele, nagu ikka.

Kui põhjad olid jahtunud hakkasin moosidega sahmerdama. Osale maasikamoosile keetsin juurde 2 g agaragarit. Sellest tundus hirmus vähe olevat. Ilmselt oleks võinud rohkem panna, kuna suhkrut ma ei pannud ju üldse. Selle agariga moosi segasin teisele juurde. Igatahes sai selline moos põhja peale pandud. Natukene moosi jäi mustikamoosile lisaks alles. Natukesele panin natuke mustikamoosi juurde ja keetsin kolme grammi agariga, et kindlam oleks. Oleks vist võinud veelgi.

Vahepeal tegin ka valge kreemi. Selleks sulatasin jällegi shokolaadi. Samal ajal hõõrusin toasooja või toasooja toorjuustuga ühtlaseks ja siis segasin kogu kupatuse vahustatud vahukoore sisse, mis ka enam väga külm ei olnud. Viimasena segasin juurde ka valge shokolaadi. Või ja shokolaad saidki pmst ainult sellepärast pandud, et kiht paremini hanguks. Nende tugevate põhjade vahel peavad tugevad vahekihid olema, muidu lagunebki söömisel ära. Teoorias eks, praktikas laguneski.
Igatahes umbes pool valgest kreemist panin hääästi ettevaatlikult maasikamoosi peale. Sellele teine põhi, enamik mustikmoosist ja teine pool valgest kreemist. Peale kolmas põhi ja sellele viimane osa moosi, et kook üleöö külmas seistes päris ära ei kuivaks.

Õhtul jäid teha veel ainult kõrvad, nina ja vurrud. Selleks sulatasin tumeda shokolaadi ja joonistasin lusikat kasutades shokolaadiga need küpsetuspaberile ja suskasin samuti külma.

Järgmisel hommikul vahustasin koore, sulatasin shokolaadi ja segasin need kokku. Esiti määrisin noaga koogi siledaks ja seejärel tordipritsi ja lusika abiga tegin säbruliseks. Suskasin sisse eelnevalt tehtud kassindused ja voila!


Väike avokaado-banaanikook
Vaja läheb:
Põhi
2 banaani
0.75 dl täistera kaerajahu
0.75 dl toortatrajahu
1 muna
0.5 tl soodat
umbes 60 g hapukoort

Täidis
2 avokaadot
2 banaani
sidrun

Kate
150 g toorjuustu
natukene mustikaid
agaavisiirup (ega seda pole vaja otseselt, aga miskipärast ma tahtsin, et see pealmine oleks magusam)
kuivatatud banaanid

Põhja jaoks püreestasin banaani kahvliga ja ülejäänud segasin kõik lihtsalt juurde. Taigna valasin lahtikäivasse küpsetuspaberiga kaetud vormi (läbimõõduga 16 cm) ja küpsetasin pigem ahju allosas 170 kraadi juures 22 minutit, kuniks tikk loa andis.

Jahtunud põhja lõikasin niuhti pooleks, immutasin natukene teise koogi sulavatest maasikatest tulnud mahlaga. Avokaadod ja banaanid saumikserdasin ühtlaseks, segasin sisse ka umbes poole sidruni mahla ja määrisin pool alumisele põhjale. Peale teine põhi, natukene immutasin jälle ja määrisin ülejäänud peale ning panin ööks külma. Avokaadokreemiga on nii, et sidrun küll hoiab seda natukene tagasi, kuid õhuga kokkupuutel läheb avokaado pruuniks. Nagu ka banaan läheb pruuniks ja õun ja... igatahes hoiab sidrun seda natukene tagasi, kuid hommikuks on pealmine kiht ikkagi pruun. Pole hullu. Selleks tuleb toasoe toorjuust segada hästi natukese mustikapüreega (ja loota, et läheb siniseks), lisada veidi agaavisiirupit ja ilusti tort pealt ja külgedelt sellega katta. Kuivatatud banaanidega on eriti lihtne kaunistada ka.

*Üsna üks-ühele sai naminami retsepti järgi tehtud

Comments

Popular posts from this blog

Mustika-leiva-toorjuustutort aastapäevaks, toortatraga

Eesti Vabariigi aastapäevaks tegin seekord leivaga torti. Alustasin suure hurraaga, aga poole leivapraadimise peal mulle meenus, et mulle tegelikult ei meeldi leivamagustoidud... nii ma siis proovisin seda leiva maitset ära peita, kuid väga see mul ei õnnestunud. Siiski võin ma öelda, samasugustele magusa leiva põlguritele, et lõppkoosluses see leib ei häiri ja tort on tegelikult päris mõnus. Tort iseenesest on ääretult lihtne. Toortatratangu puru võib ka ära jätta, kuid minu meeles lisas see eriti mõnusalt krõmpsu ja toortatratang on ju väga eestipärane. Ma ehk panin veidi palju shokolaadi, see muutis lõikamise keeruliseks, kui shokolaad oli tahenenud. Samas maitse oli jälle mõnus. Pildid said täpselt elulised. Vaja läheb: Põhi 300g meelepärast musta leiba 2 spl pruuni rafineerimata suhkrut maitse järgi kaneeli ja mett Sisu 400g toasooja toorjuustu 200ml vahukoort 200g valget shokolaadi 1 apelsin vaniljesuhkur Kate (külmutatud) mustikad 200...

Soolakad Iirisekommid?*

Need kommikäkerdised sai tehtud küll jõuludeks, kuid võid ju ka niisama vahepeal maiustada. Ehk siis proovisin teha kodus ise iirist. Sööjad küll matsutasid ja mõnulesid ja eriti kiitust sai sool, kuid ega see päris selline iiris ei saanud nagu mina oleks tahtnud. Aga võib-olla see ei pidanudki selline saama. Igatahes on iirise tegemine pikk protsess. Esiti oli plaan shokolaadi ainult peale kallata, kuid iiris jäi ikka liiga kleepuv ja siis ma plätserdasin seda igasse külge.  Suuremad kommid said tehtud silikoonist muffinivormidesse ja väiksemad ühte küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi ja hiljem siis väiksemaks lõigatud. Vaja läheb : Iiris 150ml täispiima 170 g kondenspiima (minul oli suhkruga, nii et suhkrut panin sellepärast natuke vähem) 300 g rafineerimata roosuhkrut 100 g võid Kommid ise maitse järgi pähkleid (mina kasutasin india ja kreeka pähkleid) suuremal hulgal shokolaadi, ütleme 300g himaalaja soola Panin kõik paksupõhjalisse kastmep...

Kodukohvik Kardemon

Meie väikses linnakeses korraldati suuri pidustusi ja nii ma otsustasin, et nende pidustuste sees saab olema ka minu esimene kodukohvikukogemus. Muidugi, nädal või ehk vähemgi enne kuulutatu välja, et esimene siinne kodukohvikute päev on augustis. Vot sulle säh. Õnneks või kahjuks oleme me kõik siis Tallinnas ja mingit kohvikut nagunii teha ei saaks. Tegime siis, kui meile meeldis. Alguses proovisin endale teisi ka mesti leida, kuid lõpuks tegime oma perega. Minu ema keetis suppi, mina küpsetasin kooke ja elukaaslane tegeles muude pädevustega. Retsepte ma täna ei jaga, kuid jagan meie menüüd. Soolastest olid esindatud juurikatest, enamasti porgandist, püreesupp ja kohupiimakarask erinevate määretega (india pähkli ja röstitud paprika, peedihummus, juustusalat ja maitsevõi). Magusatest olid laual apelsini-shokolaadikook piparmündikreemiga, laimi-pistaatsia kook, greibi-kardemoni kook, pärmitaignal rabarberikook, kräsupeamuffinid ehk kräsuffinid, pätsikesed, pohla-kardemonikook, a...