(Jah, jälle kassikook. Kui aus olla, siis eelmine oli lihtsalt selle peaproov)
Etteruttavalt võin öelda, et suurem sai liiga magus. Kõige suurem viga seisnes ilmselt selles, et põhjadeks said blondie'*. Esiti oli viga sellepärast, et ma polnud varem blondiet teinud ja ega ei teadnud ka päris hästi, et mis see endast kujutab. Teiseks sellepärast, et see on nii magus! Kolmandaks sellepärast, et ma üldse ei mõelnud, et tahenenud shokolaaditükke on ju hiljem halb lõigata. Lisaks said vahele pandud maasika- ja mustika toormoosid, mis on oma olemuselt hirmus vedelad. Ma küll agardasin neid veidi tahkemaks, kuid kook vajus ikka süües laiali. Toorjuustuse vahekihi tegin ma ehk ka ikkagi liiga magusa. Ega tal tegelikult muud häda polnudki, lihtsalt hirrrrmus magus. Mõru musta kohvi kõrvale ehk täpselt paras tükk.
Teise tordi peaproov oli argipäevatort. Nimelt oli mõttes teha miski selline tort, mida aastane laps saaks süüa, ilma et suhkrumürgitust saaks (nagu see teine, eks). Tegelikult ei saagi ma väga adekvaatset arvamust selle kohta avaldada, sest ma tegin vahele banaani-avokaado kreemi, kuid viimasel ajal ma kuidagi ei suuda enam avokaadot süüa. Hakkab lihtsalt veidi vastu.
Pealmine kiht pidi tegelikult sinine tulema. Kui mustikaid hirmus vähe panna, siis võib väga ilusa sinise värvi saada. Sel korral nad lihtsalt otsustasid mitte töötada. See oleks ju olnud imetore, kui kook oleks olnud sinine, kollase krooniga ja sees veel roheline triip!
Vabalt võib kaerajahu asemel panna ka tatrajahu. Ma lihtsalt ei tahtnud nii tatramaitselist põhja. Mina ei tea, mõnikord lööb tatra maitse välja ja mõnikord ei löö. Nt väiksemal koogil on ilusti tunda, aga suuremal mitte.
Blondie tort
Vaja läheb ühe põhja jaoks:
80 g toortatrajahu
50 g täistera kaerajahu
50 g pruuni rafineerimata roosuhkrut
125 g võid
200 g valget shokolaadi
2 muna
vaniljeekstrakti
soola
1/3 200 g kreeka pähkleid (umbes jagasin ühe paki kolmeks)
Kogu täidis
purk maasikatoormoosi
100 g toasooja võid
400 g toasooja toorjuustu
2 dl vahukoort
100 g valget shokolaadi
2/3 purki mustika toormoosi
5 g agar-agarit
Kate
400 ml vahukoort
200 g valget shokolaadi
25 g tumedat shokolaadi
50 g täistera kaerajahu
50 g pruuni rafineerimata roosuhkrut
125 g võid
200 g valget shokolaadi
2 muna
vaniljeekstrakti
soola
1/3 200 g kreeka pähkleid (umbes jagasin ühe paki kolmeks)
Kogu täidis
purk maasikatoormoosi
100 g toasooja võid
400 g toasooja toorjuustu
2 dl vahukoort
100 g valget shokolaadi
2/3 purki mustika toormoosi
5 g agar-agarit
Kate
400 ml vahukoort
200 g valget shokolaadi
25 g tumedat shokolaadi
Kõigepealt hakkisin kõik pähklid ja ühe tahvli shokolaadi. 100 g shokolaadi ja või sulatasin vesivannil. Vesivannil sulatades nad küll ei tahtnud üldse seguneda, aga hiljem see ei mänginud vist rolli. Samal ajal kloppisin segamini munad, suhkru ja vaniljeekstrakti (võib vabalt ära jääda või mõne muu vaniljesusega asendada), segasin juurde ka jahud ja seejärel shokolaadi-või segu. Kõige viimasena lisasin veel 100 g hakitud shokolaadi ja kolmandiku pählitest.
Segu silusin 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud vormi, et ilusti igale poole saaks ja panin 180 kraadiga umbes 20ks minutiks ahju. Tuleb vaadata ka, mõne põhjaga läks ainult 17 minutit. Tikk sisse ja loota puhtusele, nagu ikka.
Kui põhjad olid jahtunud hakkasin moosidega sahmerdama. Osale maasikamoosile keetsin juurde 2 g agaragarit. Sellest tundus hirmus vähe olevat. Ilmselt oleks võinud rohkem panna, kuna suhkrut ma ei pannud ju üldse. Selle agariga moosi segasin teisele juurde. Igatahes sai selline moos põhja peale pandud. Natukene moosi jäi mustikamoosile lisaks alles. Natukesele panin natuke mustikamoosi juurde ja keetsin kolme grammi agariga, et kindlam oleks. Oleks vist võinud veelgi.
Vahepeal tegin ka valge kreemi. Selleks sulatasin jällegi shokolaadi. Samal ajal hõõrusin toasooja või toasooja toorjuustuga ühtlaseks ja siis segasin kogu kupatuse vahustatud vahukoore sisse, mis ka enam väga külm ei olnud. Viimasena segasin juurde ka valge shokolaadi. Või ja shokolaad saidki pmst ainult sellepärast pandud, et kiht paremini hanguks. Nende tugevate põhjade vahel peavad tugevad vahekihid olema, muidu lagunebki söömisel ära. Teoorias eks, praktikas laguneski.
Igatahes umbes pool valgest kreemist panin hääästi ettevaatlikult maasikamoosi peale. Sellele teine põhi, enamik mustikmoosist ja teine pool valgest kreemist. Peale kolmas põhi ja sellele viimane osa moosi, et kook üleöö külmas seistes päris ära ei kuivaks.
Õhtul jäid teha veel ainult kõrvad, nina ja vurrud. Selleks sulatasin tumeda shokolaadi ja joonistasin lusikat kasutades shokolaadiga need küpsetuspaberile ja suskasin samuti külma.
Järgmisel hommikul vahustasin koore, sulatasin shokolaadi ja segasin need kokku. Esiti määrisin noaga koogi siledaks ja seejärel tordipritsi ja lusika abiga tegin säbruliseks. Suskasin sisse eelnevalt tehtud kassindused ja voila!
Väike avokaado-banaanikook
Vaja läheb:
Põhi
2 banaani
0.75 dl täistera kaerajahu
0.75 dl toortatrajahu
1 muna
0.5 tl soodat
umbes 60 g hapukoort
Täidis
2 avokaadot
2 banaani
sidrun
Kate
150 g toorjuustu
natukene mustikaid
agaavisiirup (ega seda pole vaja otseselt, aga miskipärast ma tahtsin, et see pealmine oleks magusam)
kuivatatud banaanid
Põhja jaoks püreestasin banaani kahvliga ja ülejäänud segasin kõik lihtsalt juurde. Taigna valasin lahtikäivasse küpsetuspaberiga kaetud vormi (läbimõõduga 16 cm) ja küpsetasin pigem ahju allosas 170 kraadi juures 22 minutit, kuniks tikk loa andis.
Jahtunud põhja lõikasin niuhti pooleks, immutasin natukene teise koogi sulavatest maasikatest tulnud mahlaga. Avokaadod ja banaanid saumikserdasin ühtlaseks, segasin sisse ka umbes poole sidruni mahla ja määrisin pool alumisele põhjale. Peale teine põhi, natukene immutasin jälle ja määrisin ülejäänud peale ning panin ööks külma. Avokaadokreemiga on nii, et sidrun küll hoiab seda natukene tagasi, kuid õhuga kokkupuutel läheb avokaado pruuniks. Nagu ka banaan läheb pruuniks ja õun ja... igatahes hoiab sidrun seda natukene tagasi, kuid hommikuks on pealmine kiht ikkagi pruun. Pole hullu. Selleks tuleb toasoe toorjuust segada hästi natukese mustikapüreega (ja loota, et läheb siniseks), lisada veidi agaavisiirupit ja ilusti tort pealt ja külgedelt sellega katta. Kuivatatud banaanidega on eriti lihtne kaunistada ka.
Comments
Post a Comment