Skip to main content

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk).

Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt põhja ja hapukoore kogust ei tohi pooleks teha. Õnneks oli mul veel natuke hapukoort kapis ja maitsestamata jogurtit ja lõpuks tuli väga mõnus. Maitsest isegi oli seekord toortatrajahu tunda, nii et päris klassikaline see ei tulnud, kuid ega ma seda ei tahtnudki. Põhja sellele küll eraldi veel vaja pole.

Vaja läheb:
Põhjaks
2 muna
2 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
3 dl toortatrajahu
1 tl soodat
200 g hapukoort
3 sl kakaopulbrit

Vahele
1 kilo hapukoort
omajagu kirsse

Glasuur
umbes 160 g shokolaadi
vahukoort (nii palju, et shokolaad saaks valatav. Ma ei mõõtnud)

Põhja ained segasin kõik kokku ja määrisin umbes sentimeetri paksuselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kogu plaati ära katta ei õnnestunud. Põhja suskasin 180 kraadiga umbes 23ks minutiks ahju. Kui põhi oli ära jahtunud, siis lõikasin selle umbes sentimeetristeks kuubikuteks. Kuubikud segasin hapukoorega, kuhu ma viskasin tegelikult veel umbes kaks supilusikatäit suhkrut juurde. Võtsin ümmarguse koogivormi, plätserdasin lusikaga sellele osa kuubikusegust ja pikkisin sinna sisse kirsse. Ülejäänud kuubikusegu kuhjasin sellele. 

Glasuuriks sulatasin shokolaadi vesivannil koos vahukoorega ja valasin selle kogu kuhjatisele lihtsalt peale. Paariks tunniks külma (igalpool öeldi küll ööks, aga kes see nõnda kaua oodata jaksab) ja õhtusöögile järgneski mõnus magustoit.

*retsepti alguse võtsin Köögivõlurilt

Comments

Popular posts from this blog

Kolme triibu kook - shokolaad, kookos, maasikas

Jällegi, oleks vaja külla minna, oleks vaja kook teha. Ehk siis tuleb sukelduda internetiavarustesse ja hakata retsepte kokku miksima. Lõpuks tuleb muidugi jälle omamoodi teos. Minu meelest sai maitsemeelelt natukene kirju, aga üks sööjatest hakkas igatahes veidralt mõmisema. Hiljem selgus, et ikka heameelest.

Plaan oli teha 200 grammisest tumedast shokolaadist ka vastavate teiste grammidega kook, aga tegemiselt selgus, et terve tahvel oli juba ära tehtud ja alles oli jäänud 125 grammine poolik. Eks tuli siis umbes ümberarvutused teha. Kuna ma olin juba või toasoojenema pannud, siis naksasin sellest mingi osa ära kookoskihi jaoks, nii et eks ühes neist on rohkem, kui kirjas. Kookosjahu pakis oli täpselt niipalju jahu, nii et rohkem panna ei saanud ja ei olnud ka vaja.

Näiteks, kui on sügisõhtused ilmad ja tahaks tee kõrvale midagi tummist, siis võib täiesti vabalt selle pealmise kreemikihi ära jätta ja on niisamuti väga mõnus kook. Kreem annab lihtsalt natukene kergust ja natukene ma…

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…