Kohupiimakooke kui selliseid on nii palju erinevaid ja ometi on nad kõik üsna samasugused. Kohupiimakoogi isu korral lehitsen ma enamasti kõik oma kokaraamatud läbi ja siis sirvin veel internetti tühja pilguga ja ootan, millal inspiratsioon tekkib. On harvad juhud, kui ma kõigepealt valin koogi ja siis lähen alles poodi. Enamasti ma vaatan, mis kodus on ja sellest midagi ka kokku keeran.
Just kokku keeramine on õige väljend, kuna ma võtan küll mõne retsepti aluseks, aga siis muudan seda nii palju, et ega sest suurt järele jää. Vähemalt pooltel kordadel oleks pidanud midagi teistmoodi tegema. Nii ka seekord. Näiteks võiks põhja jaoks panna võid ikka rohkem. Põhi peaks jääma ikka rohkem taigna kui jahu moodi. Minu oma varises täiesti laiali. Olid ajad, kui ma aint selliseid jahupõhjaseid kooke ahjust välja võtsingi. Nüüd olen ikka üsna mitu korda ka õigesti saanud, kuid seekord ebaõnnestus jälle. Ei ole hullu - maitse oli sellegipoolest täitsa mehka. Seekord oli isegi kookosjahu maitse täiesti olemas. Kattes oleks võinud olla ka veidi vähem vaniljet, kuid seda arvasin ainult mina.
Toortatrajahu ja minu suhted on sellised, et nisujahu kasutan ma enamasti vaid pärmitaignal ja pannkookidel (kuigi viimaseid peaks edukalt saama ka toortatrajahuga teha). Ja siis kui vajaminev jahu kiiremini otsa saab kui kook nõuab. Toortatrajahu on minu meelest täiesti geniaalne leiutis. Esiti on ta muidugi hulga tervislikum kui nisujahu, teiseks ei ole ta küll mingit muud maitset juures. Jah, olen minagi näinud neid, kes toortatrajahust küpsetised ka kohe ära tunnevad, kuid minu meelest ei ole sel küll mingit maitset. Tavaline tatrajahu on muidugi hoopis teine tera. Mulle tavaline tatar ei maitse ja kuna too jahu ja ka sellest tehtud küpsetised just tavalise tatra moodi maitsevadki, siis ma seda ei kasuta. Lisaks müüakse toortatrajahu vist ainult mahedana, nii et ei pea poes pikalt rahakotti piiluma, et kas olla täna keskkonnasõbralik või osta odavam variant.
Sidrunhappe-sooda võib vabalt asendada küpsetuspulbriga. Mul oli see otsa saanud.
Põhi
70g kookosjahu
30g toortatrajahu
150g kamajahu (ma tegin rukkikamaga)
100g toasooja võid
2spl pruuni rafineerimata roosuhkrut
veidi soola
0.5tl soodat
nups sidrunhapet
Kate
mustikaid-pohli
400g ricottat
0.5tl vaniljepastat
2 muna
3spl pruuni rafineerimata roosuhkrut
Toortatrajahu ja minu suhted on sellised, et nisujahu kasutan ma enamasti vaid pärmitaignal ja pannkookidel (kuigi viimaseid peaks edukalt saama ka toortatrajahuga teha). Ja siis kui vajaminev jahu kiiremini otsa saab kui kook nõuab. Toortatrajahu on minu meelest täiesti geniaalne leiutis. Esiti on ta muidugi hulga tervislikum kui nisujahu, teiseks ei ole ta küll mingit muud maitset juures. Jah, olen minagi näinud neid, kes toortatrajahust küpsetised ka kohe ära tunnevad, kuid minu meelest ei ole sel küll mingit maitset. Tavaline tatrajahu on muidugi hoopis teine tera. Mulle tavaline tatar ei maitse ja kuna too jahu ja ka sellest tehtud küpsetised just tavalise tatra moodi maitsevadki, siis ma seda ei kasuta. Lisaks müüakse toortatrajahu vist ainult mahedana, nii et ei pea poes pikalt rahakotti piiluma, et kas olla täna keskkonnasõbralik või osta odavam variant.
Sidrunhappe-sooda võib vabalt asendada küpsetuspulbriga. Mul oli see otsa saanud.
Põhi
70g kookosjahu
30g toortatrajahu
150g kamajahu (ma tegin rukkikamaga)
100g toasooja võid
2spl pruuni rafineerimata roosuhkrut
veidi soola
0.5tl soodat
nups sidrunhapet
Kate
mustikaid-pohli
400g ricottat
0.5tl vaniljepastat
2 muna
3spl pruuni rafineerimata roosuhkrut
Katte jaoks segasin ricotta munade, suhkru ja vaniljega ja siis tõstsin selle ühtlaselt marjadele. Proovisin katta ka välja ulatuvad ääred, et need liigselt kõrbema ei läheks, kuna kookosjahu minu meelest küpseb kiiremini (ja sellepärast ka kipub söestuma) kui teised jahud.
Kogu kupatus ahju 180 kraadiga 40 minutit päevitama ja pärast lasin ilusti ära jahtuda.
Comments
Post a Comment