Skip to main content

Massiivne brownie tort natukese arooniaga

Teisisõnu kutsun ma seda torti kolme eluringi tordiks, kuna just nii vanaks sai selle tordi saaja.

Ma mäletan, et päris väikesena ma väga armastasin igasuguseid torte. Seejärel ma päris pikka aega ei söönud üldse torte, sest need olid nii magusad, et ajasid mul südame pahaks. Alles nüüd, kui ma esimest korda elus tegin võikreemi, sain ma aru, et asi ei olnudki tortides vaid just võikreemis. Sellest hoolimata tuli tort täitsa hea.

Põhjad küpsetasin kaks õhtut enne, et päev enne saaks rahulikult torti kokku panna ja kaunistada, et õigel päeval oleks tarvis ainult kapist välja tõsta.

Plaan oli, et tuleb palju rahvast, seetõttu sai ka tort tummine. Juba väikesest tükist piisas täiesti. Külalisi tuli muidugi poole vähem, sest november ja haigused, nii et viimase tüki sõin täna hommikul. Mis teeb siis viis päeva pärast põhjade valmimist. Tänaseks oli saanud sest täiesti näpu vahelt söömise tort, kuid maitse oli endiselt hea (ja väga magus).

Marju oleks jällegi võinud kordades rohkem olla, sest haput suurt tunda ei olnud, aga vajadus oli.

Vaja läheb:
Üks põhi
3 muna
100 g toortatrajahu
1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
150 g tumedat shokolaadi
150 g võid
1 tl küpsetuspulbrit


Põhjade jaoks kasutasin oma ainukest lahtikäivat vormi ja tegin nad järjest. Sulatasin või ja shokolaadi vesivannil. Samal ajal vahustasin munad suhkruga ja segasin seejärel vahu sisse jahu ja küpsetuspulbri. Kui või-shokosegu oli sulanud, segasin ka selle vahu-jahu hulka ja kallasin küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi.

Iga põhi oli 175 kraadiga umbes 14 minutit, kuniks see enam vedel ei tundunud. Kui esimene ahjus oli, tegin teise taigna valmis. Kui aeg täis, võtsin põhja ahjust, natuke susisin põhja äärte küljest lahti ja võtsin ääred ära. Ettevaatlikult tõmbasin küpsetuspaberist põhja ahjuplaadile jahtuma. Panin uue küpsetuspaberi põhjale ja kordasin protsesse. Kui kõik põhjad olid jahtunud, panin vormi ääred tagasi ja põhjad koos paberitega vormi ja selle külma uut päeva ootama.

Kogu täidis
300g valget shokolaadi
2 dl vahukoort
0.5 tl vaniljepastat
purk haput toormoosi (arooniad ja jõhvikad)
400 g toasooja toorjuustu

Uuel päeval segasin kokku täidise ja toormoosistasin marjad. Kõige alumise põhja jätsin vormi, teised tõstsin ära. Natukene lõikasin ka kõrgemaid servu tasasemaks ja panin siis ääred tagasi. Kõigepealt määrisin põhjale marjapüree ja seejärel pool täidisest. Panin teise põhja peale ja tegin samamoodi. Pealmine põhi jäi lihtsalt peale. Panin kogu kupatuse tagasi külmkappi tahenema.

Võikreem
200 g toasooja võid
230 g tuhksuhkrut (piinlik lugu, aga täiesti valge. Olge paremad ja tuhksuhkurdage pruun suhkur)
umbes 60 g kondenspiima
natukene toasooja arooniatoormoosi, -siirupit

Kui või ja kondenspiim olid toasoojenenud ja samale temperatuurile jõudnud, siis vahustasin või tuhksuhkruga ja lisasin seejärel ka kondenspiima. Kõige viimasena lisasin toormoosi, seniks kuniks värv tundus õige. Ka toormoos peab olema toasoe, sest muidu ei tule kreem välja. See tuli väga ilus. Kui ma hiljem täppideks tahtsin veidi tumedamat värvi, siis lisasin siirupi, aga see tõesti ei olnud toasoe ja kreem läks veidi vussi, kuid täpitamist ja minu ilumeelt see suurt ei seganud. Noaga määrisin pealt ja küljed, kahvliga tegin mustri ja pritskotiga täpid.


Comments

Popular posts from this blog

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…

Mustikakeeks

Mustikas on üks imelik asi - metsas otse põõsast noppides on tal nii hirmus palju imelist maitset, aga moosi sees või koogis või kuskil mujal... vahepeal ikka natukene maitset viskab, aga see pole üldse see. Ilmselt on asi sääskedes, kes metsas mustikasööjaid söövad.
Selle keeksi juures on kaks peamist asja. Esiti tahtsin ma kaerajahu katsetada. Teiseks panin ma niiii palju mustikaid, et ikka mustikamaitset ka oleks. Olgu, kolmandaks tahtsin teha lihtsalt tavalist mustikakeeksi, aga välja tuli täitsa teistmoodi. Täitsa teistmoodi ja palju parem. Kaerajahust ei ole ma enne midagi teinud. Härra guugl teatas, et jahu seob keskmisest vähem vett ja tainas jääb vedelam. Selge. Igaks juhuks panin seekord toortatrajahuga pooleks, sest see seob jälle natukene rohkem. Tähendab, alguses panin pooleks ja siis viskasin igaks juhuks veel pool detsiliitrit kaerajahu juurde.
Vaja läheb:
2.5 dl kaerajahu 2 dl toortatrajahu 200g sulatatud võid 1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut 3 muna 1 tl soodat 1 …

Kreembrülee*

Kuidas ikka halle argipäevaõhtuid värvikamaks muuta - tuleb teha (vähemalt) üks keerulise nimega magustoit - Crème brûlée. Ausalt öeldes ei ole ma restoranides väga aldis brüleekreemi tellija ega ka kõige suurem fänn. Sellegipoolest meeldib mulle proovida asju ise teha. Kui sest muud ei tule, siis saab vähemalt linnukese uue oskuse ette teha. Üllatusmagustoit võeti suure rõõmuga vastu ja kausid söödi täiesti puhtaks. Laps küll sõi ainult suhkru, kuid allesjäänu jagati sõbralikult teiste vahel ära. Suhkruga on nii, et leeklampi meil kodus ei ole. Seepärast sulatasin suhkru pannil ja valasin selle siis kreemidele. Ilmselgelt oleks pidanud sulatama rohkem suhkut, et kogu pind ära katta. Samas tundus supilusikatäis suhkrut juba piisava kogusena. Igatahes jääb pannil tehtud karamell kõvasti paksem ja lusikaga löömiseks tuleb ikka jõudu kasutada. Pruun jäi ta pruuni suhkru pärast ja suhkruniidid tulid valamisest. Vaniljepasta võib asendada -suhkru või vaniljekaunaga. Koguseliselt tegingi ma…