Skip to main content

Massiivne brownie tort natukese arooniaga

Teisisõnu kutsun ma seda torti kolme eluringi tordiks, kuna just nii vanaks sai selle tordi saaja.

Ma mäletan, et päris väikesena ma väga armastasin igasuguseid torte. Seejärel ma päris pikka aega ei söönud üldse torte, sest need olid nii magusad, et ajasid mul südame pahaks. Alles nüüd, kui ma esimest korda elus tegin võikreemi, sain ma aru, et asi ei olnudki tortides vaid just võikreemis. Sellest hoolimata tuli tort täitsa hea.

Põhjad küpsetasin kaks õhtut enne, et päev enne saaks rahulikult torti kokku panna ja kaunistada, et õigel päeval oleks tarvis ainult kapist välja tõsta.

Plaan oli, et tuleb palju rahvast, seetõttu sai ka tort tummine. Juba väikesest tükist piisas täiesti. Külalisi tuli muidugi poole vähem, sest november ja haigused, nii et viimase tüki sõin täna hommikul. Mis teeb siis viis päeva pärast põhjade valmimist. Tänaseks oli saanud sest täiesti näpu vahelt söömise tort, kuid maitse oli endiselt hea (ja väga magus).

Marju oleks jällegi võinud kordades rohkem olla, sest haput suurt tunda ei olnud, aga vajadus oli.

Vaja läheb:
Üks põhi
3 muna
100 g toortatrajahu
1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
150 g tumedat shokolaadi
150 g võid
1 tl küpsetuspulbrit


Põhjade jaoks kasutasin oma ainukest lahtikäivat vormi ja tegin nad järjest. Sulatasin või ja shokolaadi vesivannil. Samal ajal vahustasin munad suhkruga ja segasin seejärel vahu sisse jahu ja küpsetuspulbri. Kui või-shokosegu oli sulanud, segasin ka selle vahu-jahu hulka ja kallasin küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi.

Iga põhi oli 175 kraadiga umbes 14 minutit, kuniks see enam vedel ei tundunud. Kui esimene ahjus oli, tegin teise taigna valmis. Kui aeg täis, võtsin põhja ahjust, natuke susisin põhja äärte küljest lahti ja võtsin ääred ära. Ettevaatlikult tõmbasin küpsetuspaberist põhja ahjuplaadile jahtuma. Panin uue küpsetuspaberi põhjale ja kordasin protsesse. Kui kõik põhjad olid jahtunud, panin vormi ääred tagasi ja põhjad koos paberitega vormi ja selle külma uut päeva ootama.

Kogu täidis
300g valget shokolaadi
2 dl vahukoort
0.5 tl vaniljepastat
purk haput toormoosi (arooniad ja jõhvikad)
400 g toasooja toorjuustu

Uuel päeval segasin kokku täidise ja toormoosistasin marjad. Kõige alumise põhja jätsin vormi, teised tõstsin ära. Natukene lõikasin ka kõrgemaid servu tasasemaks ja panin siis ääred tagasi. Kõigepealt määrisin põhjale marjapüree ja seejärel pool täidisest. Panin teise põhja peale ja tegin samamoodi. Pealmine põhi jäi lihtsalt peale. Panin kogu kupatuse tagasi külmkappi tahenema.

Võikreem
200 g toasooja võid
230 g tuhksuhkrut (piinlik lugu, aga täiesti valge. Olge paremad ja tuhksuhkurdage pruun suhkur)
umbes 60 g kondenspiima
natukene toasooja arooniatoormoosi, -siirupit

Kui või ja kondenspiim olid toasoojenenud ja samale temperatuurile jõudnud, siis vahustasin või tuhksuhkruga ja lisasin seejärel ka kondenspiima. Kõige viimasena lisasin toormoosi, seniks kuniks värv tundus õige. Ka toormoos peab olema toasoe, sest muidu ei tule kreem välja. See tuli väga ilus. Kui ma hiljem täppideks tahtsin veidi tumedamat värvi, siis lisasin siirupi, aga see tõesti ei olnud toasoe ja kreem läks veidi vussi, kuid täpitamist ja minu ilumeelt see suurt ei seganud. Noaga määrisin pealt ja küljed, kahvliga tegin mustri ja pritskotiga täpid.


Comments

Popular posts from this blog

Kolme triibu kook - shokolaad, kookos, maasikas

Jällegi, oleks vaja külla minna, oleks vaja kook teha. Ehk siis tuleb sukelduda internetiavarustesse ja hakata retsepte kokku miksima. Lõpuks tuleb muidugi jälle omamoodi teos. Minu meelest sai maitsemeelelt natukene kirju, aga üks sööjatest hakkas igatahes veidralt mõmisema. Hiljem selgus, et ikka heameelest.

Plaan oli teha 200 grammisest tumedast shokolaadist ka vastavate teiste grammidega kook, aga tegemiselt selgus, et terve tahvel oli juba ära tehtud ja alles oli jäänud 125 grammine poolik. Eks tuli siis umbes ümberarvutused teha. Kuna ma olin juba või toasoojenema pannud, siis naksasin sellest mingi osa ära kookoskihi jaoks, nii et eks ühes neist on rohkem, kui kirjas. Kookosjahu pakis oli täpselt niipalju jahu, nii et rohkem panna ei saanud ja ei olnud ka vaja.

Näiteks, kui on sügisõhtused ilmad ja tahaks tee kõrvale midagi tummist, siis võib täiesti vabalt selle pealmise kreemikihi ära jätta ja on niisamuti väga mõnus kook. Kreem annab lihtsalt natukene kergust ja natukene ma…

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk).
Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt põhj…