Skip to main content

Massiivne brownie tort natukese arooniaga

Teisisõnu kutsun ma seda torti kolme eluringi tordiks, kuna just nii vanaks sai selle tordi saaja.

Ma mäletan, et päris väikesena ma väga armastasin igasuguseid torte. Seejärel ma päris pikka aega ei söönud üldse torte, sest need olid nii magusad, et ajasid mul südame pahaks. Alles nüüd, kui ma esimest korda elus tegin võikreemi, sain ma aru, et asi ei olnudki tortides vaid just võikreemis. Sellest hoolimata tuli tort täitsa hea.

Põhjad küpsetasin kaks õhtut enne, et päev enne saaks rahulikult torti kokku panna ja kaunistada, et õigel päeval oleks tarvis ainult kapist välja tõsta.

Plaan oli, et tuleb palju rahvast, seetõttu sai ka tort tummine. Juba väikesest tükist piisas täiesti. Külalisi tuli muidugi poole vähem, sest november ja haigused, nii et viimase tüki sõin täna hommikul. Mis teeb siis viis päeva pärast põhjade valmimist. Tänaseks oli saanud sest täiesti näpu vahelt söömise tort, kuid maitse oli endiselt hea (ja väga magus).

Marju oleks jällegi võinud kordades rohkem olla, sest haput suurt tunda ei olnud, aga vajadus oli.

Vaja läheb:
Üks põhi
3 muna
100 g toortatrajahu
1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
150 g tumedat shokolaadi
150 g võid
1 tl küpsetuspulbrit


Põhjade jaoks kasutasin oma ainukest lahtikäivat vormi ja tegin nad järjest. Sulatasin või ja shokolaadi vesivannil. Samal ajal vahustasin munad suhkruga ja segasin seejärel vahu sisse jahu ja küpsetuspulbri. Kui või-shokosegu oli sulanud, segasin ka selle vahu-jahu hulka ja kallasin küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi.

Iga põhi oli 175 kraadiga umbes 14 minutit, kuniks see enam vedel ei tundunud. Kui esimene ahjus oli, tegin teise taigna valmis. Kui aeg täis, võtsin põhja ahjust, natuke susisin põhja äärte küljest lahti ja võtsin ääred ära. Ettevaatlikult tõmbasin küpsetuspaberist põhja ahjuplaadile jahtuma. Panin uue küpsetuspaberi põhjale ja kordasin protsesse. Kui kõik põhjad olid jahtunud, panin vormi ääred tagasi ja põhjad koos paberitega vormi ja selle külma uut päeva ootama.

Kogu täidis
300g valget shokolaadi
2 dl vahukoort
0.5 tl vaniljepastat
purk haput toormoosi (arooniad ja jõhvikad)
400 g toasooja toorjuustu

Uuel päeval segasin kokku täidise ja toormoosistasin marjad. Kõige alumise põhja jätsin vormi, teised tõstsin ära. Natukene lõikasin ka kõrgemaid servu tasasemaks ja panin siis ääred tagasi. Kõigepealt määrisin põhjale marjapüree ja seejärel pool täidisest. Panin teise põhja peale ja tegin samamoodi. Pealmine põhi jäi lihtsalt peale. Panin kogu kupatuse tagasi külmkappi tahenema.

Võikreem
200 g toasooja võid
230 g tuhksuhkrut (piinlik lugu, aga täiesti valge. Olge paremad ja tuhksuhkurdage pruun suhkur)
umbes 60 g kondenspiima
natukene toasooja arooniatoormoosi, -siirupit

Kui või ja kondenspiim olid toasoojenenud ja samale temperatuurile jõudnud, siis vahustasin või tuhksuhkruga ja lisasin seejärel ka kondenspiima. Kõige viimasena lisasin toormoosi, seniks kuniks värv tundus õige. Ka toormoos peab olema toasoe, sest muidu ei tule kreem välja. See tuli väga ilus. Kui ma hiljem täppideks tahtsin veidi tumedamat värvi, siis lisasin siirupi, aga see tõesti ei olnud toasoe ja kreem läks veidi vussi, kuid täpitamist ja minu ilumeelt see suurt ei seganud. Noaga määrisin pealt ja küljed, kahvliga tegin mustri ja pritskotiga täpid.


Comments

Popular posts from this blog

Pirnikook

Pirnid, täitsa päris eestimaised pirnid, meile sattus neid kogu kastitäis. Ma panin neid liiga vähe koogi sisse. Soovitan kogu toorjuustu pirnitükke, või miks mitte püreed, täis toppida. Minu koogile oli kindlasti rohkem pirne vaja, et pirnikoogi nime välja teenida.  Mul oli suur soov teha põhi lilla, arooniatega. Küpsetamata tainas tuli niiiii ilus lilla, aga kuumus segas kõik ära. Natukene lillakat alatooni jäi, aga mitte nii nagu pidi. Õnneks arooniate kasulikkus äkki ikka sisse jäi, niipalju kui kuumus alles jättis. Võib-olla natukesekene on taignas maitsetki tunda.  Nii et pirnide- ja arooniatega koogist sai lihtsalt niisama juustukook.  Vaja läheb : Põhi 80 g arooniapüreed 150g toortatrajahu 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 60 g võid Täidis 400 g toasooja toorjuustu 1 tl vaniljepastat 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 2 dl vahukoort 2 muna pirne Põhja jaoks purustasin esmalt külmutatud arooniad ja näppisin selle seejärel jah

Keefiri-kirsikook

Kogustega on sel korral sedasi, et kuna mu tütar mind hirmsasti aidata tahtis, siis said need väga umbkaudsed. Mõnda on kindlasti rohkem ja mõnda kindlasti vähem. Muna-keefirisegu "vahustasime" vana käsivahustajaga - elektri kokkuhoid ikkagi. Kui aga produktiivsuse koha pealt vaadata, siis eks me pigem rohkem segasime. Käsitsi vahustamine on küll maru vahva, kuid väikese lapse käed küll muna ise vahtu ei saa. Kook maitse poolest oleks vajanud vähem suhkrut ja ehk hapumaid marju. Mina pidin kõrvale tegema ühe punasõstrazelee lahti ja seda koogile määrides oli küll päris hea. Kirsse polnud nii muidugi eriti tunda.  Vaja läheb : 2dl toortatrajahu 1dl kerajahu 0.5dl mandlijahu 1.5dl pruuni rafineerimata roosuhkrut küpsetuspulber 0.5tl soodat 3spl sulavõid 1 muna 2dl keefirit 0.5tl vaniljepastat kirsid (minul olid külmutatud) lusikajagu suhkrut Kuivained segasin omavahel läbi. Sulavõi vahustasin koos muna, vaniljepasta ja keefiriga ühtlase

Ise tehtud vahu-vahukommid!

 Mult ikka küsitakse, et millest ma neid vahukomme teen. Vastus on alati sama - seakondist ja suhkruveest. Põhimõtteliselt ei olegi muud, vaid väiksed nipid lisaks. Figuuri- ega tervisesõbralikud need kommid ei ole, aga vahelduse mõttes, miks mitte. Lisaks on need hirmus odavad. Alustuseks olen ma võtnud alati nami-nami retsepti: 300 g suhkrut 1,5 dl vett või naturaalset mahla 20 g želatiini + 1 dl vett paisutamiseks + tuhksuhkur ja soovi korral veidi sidrunhapet veeretamiseks Suhkruks on minul rafineerimata pruun roosuhkur ja želatiinina kasutan selliseid suuremate liivaterade moodi tükikestega 70 grammist pakki. Kõige olulisem osa on selle mahlaga, sest siiamaani on kõige paremad kommid tulnud, kui mahla asemel on hoopis samapalju marjapüreed. Olen teinud mustsõstarde, vaarikate, mustikate ja arooniatega, kõik on suurepärased. Mustsõstarde ja vaarikate seemned lisavad natukene krõpmsu juurde. Erilist tähelepanu on pälvinud ja kohvikommid. Kusjuures kohv ei pea üldse nii hirmus kange