Skip to main content

Kõrvitsakook* arooniajäätisega**

Mulle meeldivad värvid. Eriti meeldib mulle värviline toit. Arooniate parimat paigutust ma endiselt otsin. Smuutid on väga hea väljund, kuid tahaks veel. Seekordne jäätis sobis ka väga edukalt. Tervislikkus ilmselt küll väga esindatud ei saanud. Jäätise tegin igatahes juba mitu päeva enne valmis. Juba enne, kui koogi mõte sündinud oli. Lihtsalt sellepärast, et midagigi külalistele pakkuda oleks, kui ma muud ei jõua. Retsepti ma muidugi suurt ei jälginud, sest kapis oli poolik kondenspiim ja poolik vahukoor ja arooniaid sai ka sügavkülmast välja üksjagu ning suhkrut panin näo järgi. Toormoosi ma läbi sõela ei surunud, sest mind ei häiri, kui arooniakooretükid pärast hammaste vahel on.
Lilla jäätise kõrvale sobib loomulikult midagi kollast. Nii vaataski mulle aknalaualt vastu üks Peri mahemõisa "apelsini"kõrvits. Ausalt öeldes ei olnud me seda varem ostnud ja kuigi kuulujutud räägivad, et seda saab süüa ka koorega, siis seekord ma ikkagi koorisin kõrvitsa ära.

Muidugi läks mu köögikaal koogivalmistamise alguses katki (ja sai poolepeal jälle imeväel terveks) ja seepärast sai ka kõrvitsat 300 grammi rohkem kui algses retseptis. Ja väga hea et sai! Igatahes sobisid need kaks kooslust nii suurepäraselt üksteisega kokku, et kõrvitsakoogist puuduv hapukas sidrun, ei torganudki silma.

Arooniajäätiseks läheb vaja:
suur pakk vahukoort
purk suhkruga kondenspiima
umbes 250dl arooniamoosi
maitse järgi suhkrut (ma panin ehk pool detsiliitrit)

Vahukoore vahustasin suhkruga tugevaks, siis vahustasin hulka kondenspiima ja lisasin ka arooniamoosi. Kui segu sai ilus lilla, panin karpidesse ja suskasin sügavkülma. Kõik.

Kõrvitsakoogiks läheb vaja:
Põhi
100 g võid 
4 dl toortatrajahu
2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut
veidike soola
1 munakollane
4-5 sl vett

Täidis
450 g jämedalt riivitud kõrvitsat
(kui tahta jõuluhõngulist siis tuleks ohtralt lisada piparkoogimaitseainet ja/või kaneeli, muskaati, nelki, kardemoni. Ma panin ka, aga liiga vähe ja maitses see ei kajastunud)
natuke kurkumi, et veelgi kollasust rõhutada
250 g maitsestamata kohupiima (ma usun, et nii toru- kui pakikohupiim sobib, ise kasutasin pagari torukohupiima)
1 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
3 sl toortatrajahu
ülejäänud munavalge + 3 muna
1 dl kohvikoort
50 g tükeldatud valget shokolaadi (mis võib vabalt ka olemata olla)

Või näppisin koos toortatrajahu, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks tainas hakkab ilusti kokku. Nii saab ta palliks teha ja pooleks tunniks külmkappi settima panna, näiteks pakkekanga sisse mähitult. Niikaua saab täidise kokku segada.

Kõigepealt tuli kõrvits riivida. Seejärel lisasin maitseained, suhkru, valge shokolaadi, jahu ja kohupiima ning segasin kokku. Viimasena lisasin munad ja kohvikoore ja segasin jällegi ühtlaseks.

Kui tainas parasjagu külmas oli olnud, panin ahju soojenema ja asusin tainast lahtikäiva koogivormi külgedele ja põhjale vormima. Koogivormi põhja olin eelnevalt katnud küpsetuspaberiga ja küljed määrinud võiga. Põhja panin kümneks minutiks 200 kraadisesse ahju, kuniks põhi oli tahenenud. Pärast seda valasin peale täidise ja suskasin veel pooleks tunniks ahju, kuniks tainas enam tiku külge ei jäänud. Koogil lasin natukene jahtuda, jäätisel natukene toatemperatuuril pehmeneda ja serveerisin veel õrnalt soojana, igale tükile kõrvale jäätisekuhjake.

*Kõrvitsakoogi algidee võtsin Tiramisust ja Fata Morganast.
**Arooniajäätise põhimõtte sain Tegemistest ja toimetustest.

Comments

Popular posts from this blog

Mustika-leiva-toorjuustutort aastapäevaks, toortatraga

Eesti Vabariigi aastapäevaks tegin seekord leivaga torti. Alustasin suure hurraaga, aga poole leivapraadimise peal mulle meenus, et mulle tegelikult ei meeldi leivamagustoidud... nii ma siis proovisin seda leiva maitset ära peita, kuid väga see mul ei õnnestunud. Siiski võin ma öelda, samasugustele magusa leiva põlguritele, et lõppkoosluses see leib ei häiri ja tort on tegelikult päris mõnus. Tort iseenesest on ääretult lihtne. Toortatratangu puru võib ka ära jätta, kuid minu meeles lisas see eriti mõnusalt krõmpsu ja toortatratang on ju väga eestipärane. Ma ehk panin veidi palju shokolaadi, see muutis lõikamise keeruliseks, kui shokolaad oli tahenenud. Samas maitse oli jälle mõnus. Pildid said täpselt elulised. Vaja läheb: Põhi 300g meelepärast musta leiba 2 spl pruuni rafineerimata suhkrut maitse järgi kaneeli ja mett Sisu 400g toasooja toorjuustu 200ml vahukoort 200g valget shokolaadi 1 apelsin vaniljesuhkur Kate (külmutatud) mustikad 200...

Soolakad Iirisekommid?*

Need kommikäkerdised sai tehtud küll jõuludeks, kuid võid ju ka niisama vahepeal maiustada. Ehk siis proovisin teha kodus ise iirist. Sööjad küll matsutasid ja mõnulesid ja eriti kiitust sai sool, kuid ega see päris selline iiris ei saanud nagu mina oleks tahtnud. Aga võib-olla see ei pidanudki selline saama. Igatahes on iirise tegemine pikk protsess. Esiti oli plaan shokolaadi ainult peale kallata, kuid iiris jäi ikka liiga kleepuv ja siis ma plätserdasin seda igasse külge.  Suuremad kommid said tehtud silikoonist muffinivormidesse ja väiksemad ühte küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi ja hiljem siis väiksemaks lõigatud. Vaja läheb : Iiris 150ml täispiima 170 g kondenspiima (minul oli suhkruga, nii et suhkrut panin sellepärast natuke vähem) 300 g rafineerimata roosuhkrut 100 g võid Kommid ise maitse järgi pähkleid (mina kasutasin india ja kreeka pähkleid) suuremal hulgal shokolaadi, ütleme 300g himaalaja soola Panin kõik paksupõhjalisse kastmep...

Kodukohvik Kardemon

Meie väikses linnakeses korraldati suuri pidustusi ja nii ma otsustasin, et nende pidustuste sees saab olema ka minu esimene kodukohvikukogemus. Muidugi, nädal või ehk vähemgi enne kuulutatu välja, et esimene siinne kodukohvikute päev on augustis. Vot sulle säh. Õnneks või kahjuks oleme me kõik siis Tallinnas ja mingit kohvikut nagunii teha ei saaks. Tegime siis, kui meile meeldis. Alguses proovisin endale teisi ka mesti leida, kuid lõpuks tegime oma perega. Minu ema keetis suppi, mina küpsetasin kooke ja elukaaslane tegeles muude pädevustega. Retsepte ma täna ei jaga, kuid jagan meie menüüd. Soolastest olid esindatud juurikatest, enamasti porgandist, püreesupp ja kohupiimakarask erinevate määretega (india pähkli ja röstitud paprika, peedihummus, juustusalat ja maitsevõi). Magusatest olid laual apelsini-shokolaadikook piparmündikreemiga, laimi-pistaatsia kook, greibi-kardemoni kook, pärmitaignal rabarberikook, kräsupeamuffinid ehk kräsuffinid, pätsikesed, pohla-kardemonikook, a...