Skip to main content

Kõrvitsakook* arooniajäätisega**

Mulle meeldivad värvid. Eriti meeldib mulle värviline toit. Arooniate parimat paigutust ma endiselt otsin. Smuutid on väga hea väljund, kuid tahaks veel. Seekordne jäätis sobis ka väga edukalt. Tervislikkus ilmselt küll väga esindatud ei saanud. Jäätise tegin igatahes juba mitu päeva enne valmis. Juba enne, kui koogi mõte sündinud oli. Lihtsalt sellepärast, et midagigi külalistele pakkuda oleks, kui ma muud ei jõua. Retsepti ma muidugi suurt ei jälginud, sest kapis oli poolik kondenspiim ja poolik vahukoor ja arooniaid sai ka sügavkülmast välja üksjagu ning suhkrut panin näo järgi. Toormoosi ma läbi sõela ei surunud, sest mind ei häiri, kui arooniakooretükid pärast hammaste vahel on.
Lilla jäätise kõrvale sobib loomulikult midagi kollast. Nii vaataski mulle aknalaualt vastu üks Peri mahemõisa "apelsini"kõrvits. Ausalt öeldes ei olnud me seda varem ostnud ja kuigi kuulujutud räägivad, et seda saab süüa ka koorega, siis seekord ma ikkagi koorisin kõrvitsa ära.

Muidugi läks mu köögikaal koogivalmistamise alguses katki (ja sai poolepeal jälle imeväel terveks) ja seepärast sai ka kõrvitsat 300 grammi rohkem kui algses retseptis. Ja väga hea et sai! Igatahes sobisid need kaks kooslust nii suurepäraselt üksteisega kokku, et kõrvitsakoogist puuduv hapukas sidrun, ei torganudki silma.

Arooniajäätiseks läheb vaja:
suur pakk vahukoort
purk suhkruga kondenspiima
umbes 250dl arooniamoosi
maitse järgi suhkrut (ma panin ehk pool detsiliitrit)

Vahukoore vahustasin suhkruga tugevaks, siis vahustasin hulka kondenspiima ja lisasin ka arooniamoosi. Kui segu sai ilus lilla, panin karpidesse ja suskasin sügavkülma. Kõik.

Kõrvitsakoogiks läheb vaja:
Põhi
100 g võid 
4 dl toortatrajahu
2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut
veidike soola
1 munakollane
4-5 sl vett

Täidis
450 g jämedalt riivitud kõrvitsat
(kui tahta jõuluhõngulist siis tuleks ohtralt lisada piparkoogimaitseainet ja/või kaneeli, muskaati, nelki, kardemoni. Ma panin ka, aga liiga vähe ja maitses see ei kajastunud)
natuke kurkumi, et veelgi kollasust rõhutada
250 g maitsestamata kohupiima (ma usun, et nii toru- kui pakikohupiim sobib, ise kasutasin pagari torukohupiima)
1 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
3 sl toortatrajahu
ülejäänud munavalge + 3 muna
1 dl kohvikoort
50 g tükeldatud valget shokolaadi (mis võib vabalt ka olemata olla)

Või näppisin koos toortatrajahu, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks tainas hakkab ilusti kokku. Nii saab ta palliks teha ja pooleks tunniks külmkappi settima panna, näiteks pakkekanga sisse mähitult. Niikaua saab täidise kokku segada.

Kõigepealt tuli kõrvits riivida. Seejärel lisasin maitseained, suhkru, valge shokolaadi, jahu ja kohupiima ning segasin kokku. Viimasena lisasin munad ja kohvikoore ja segasin jällegi ühtlaseks.

Kui tainas parasjagu külmas oli olnud, panin ahju soojenema ja asusin tainast lahtikäiva koogivormi külgedele ja põhjale vormima. Koogivormi põhja olin eelnevalt katnud küpsetuspaberiga ja küljed määrinud võiga. Põhja panin kümneks minutiks 200 kraadisesse ahju, kuniks põhi oli tahenenud. Pärast seda valasin peale täidise ja suskasin veel pooleks tunniks ahju, kuniks tainas enam tiku külge ei jäänud. Koogil lasin natukene jahtuda, jäätisel natukene toatemperatuuril pehmeneda ja serveerisin veel õrnalt soojana, igale tükile kõrvale jäätisekuhjake.

*Kõrvitsakoogi algidee võtsin Tiramisust ja Fata Morganast.
**Arooniajäätise põhimõtte sain Tegemistest ja toimetustest.

Comments

Popular posts from this blog

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk).
Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt põhj…

Mustika-pohlakook kamajahupõhjal

Kohupiimakooke kui selliseid on nii palju erinevaid ja ometi on nad kõik üsna samasugused. Kohupiimakoogi isu korral lehitsen ma enamasti kõik oma kokaraamatud läbi ja siis sirvin veel internetti tühja pilguga ja ootan, millal inspiratsioon tekkib. On harvad juhud, kui ma kõigepealt valin koogi ja siis lähen alles poodi. Enamasti ma vaatan, mis kodus on ja sellest midagi ka kokku keeran.
Just kokku keeramine on õige väljend, kuna ma võtan küll mõne retsepti aluseks, aga siis muudan seda nii palju, et ega sest suurt järele jää. Vähemalt pooltel kordadel oleks pidanud midagi teistmoodi tegema. Nii ka seekord. Näiteks võiks põhja jaoks panna võid ikka rohkem. Põhi peaks jääma ikka rohkem taigna kui jahu moodi. Minu oma varises täiesti laiali. Olid ajad, kui ma aint selliseid jahupõhjaseid kooke ahjust välja võtsingi. Nüüd olen ikka üsna mitu korda ka õigesti saanud, kuid seekord ebaõnnestus jälle. Ei ole hullu - maitse oli sellegipoolest täitsa mehka. Seekord oli isegi kookosjahu maitse…

Kolme triibu kook - shokolaad, kookos, maasikas

Jällegi, oleks vaja külla minna, oleks vaja kook teha. Ehk siis tuleb sukelduda internetiavarustesse ja hakata retsepte kokku miksima. Lõpuks tuleb muidugi jälle omamoodi teos. Minu meelest sai maitsemeelelt natukene kirju, aga üks sööjatest hakkas igatahes veidralt mõmisema. Hiljem selgus, et ikka heameelest.

Plaan oli teha 200 grammisest tumedast shokolaadist ka vastavate teiste grammidega kook, aga tegemiselt selgus, et terve tahvel oli juba ära tehtud ja alles oli jäänud 125 grammine poolik. Eks tuli siis umbes ümberarvutused teha. Kuna ma olin juba või toasoojenema pannud, siis naksasin sellest mingi osa ära kookoskihi jaoks, nii et eks ühes neist on rohkem, kui kirjas. Kookosjahu pakis oli täpselt niipalju jahu, nii et rohkem panna ei saanud ja ei olnud ka vaja.

Näiteks, kui on sügisõhtused ilmad ja tahaks tee kõrvale midagi tummist, siis võib täiesti vabalt selle pealmise kreemikihi ära jätta ja on niisamuti väga mõnus kook. Kreem annab lihtsalt natukene kergust ja natukene ma…