Mulle meeldivad värvid. Eriti meeldib mulle värviline toit. Arooniate parimat paigutust ma endiselt otsin. Smuutid on väga hea väljund, kuid tahaks veel. Seekordne jäätis sobis ka väga edukalt. Tervislikkus ilmselt küll väga esindatud ei saanud. Jäätise tegin igatahes juba mitu päeva enne valmis. Juba enne, kui koogi mõte sündinud oli. Lihtsalt sellepärast, et midagigi külalistele pakkuda oleks, kui ma muud ei jõua. Retsepti ma muidugi suurt ei jälginud, sest kapis oli poolik kondenspiim ja poolik vahukoor ja arooniaid sai ka sügavkülmast välja üksjagu ning suhkrut panin näo järgi. Toormoosi ma läbi sõela ei surunud, sest mind ei häiri, kui arooniakooretükid pärast hammaste vahel on.
Lilla jäätise kõrvale sobib loomulikult midagi kollast. Nii vaataski mulle aknalaualt vastu üks Peri mahemõisa "apelsini"kõrvits. Ausalt öeldes ei olnud me seda varem ostnud ja kuigi kuulujutud räägivad, et seda saab süüa ka koorega, siis seekord ma ikkagi koorisin kõrvitsa ära.
Muidugi läks mu köögikaal koogivalmistamise alguses katki (ja sai poolepeal jälle imeväel terveks) ja seepärast sai ka kõrvitsat 300 grammi rohkem kui algses retseptis. Ja väga hea et sai! Igatahes sobisid need kaks kooslust nii suurepäraselt üksteisega kokku, et kõrvitsakoogist puuduv hapukas sidrun, ei torganudki silma.
Arooniajäätiseks läheb vaja:
suur pakk vahukoort
purk suhkruga kondenspiima
umbes 250dl arooniamoosi
maitse järgi suhkrut (ma panin ehk pool detsiliitrit)
Vahukoore vahustasin suhkruga tugevaks, siis vahustasin hulka kondenspiima ja lisasin ka arooniamoosi. Kui segu sai ilus lilla, panin karpidesse ja suskasin sügavkülma. Kõik.
Põhi
100 g võid
4 dl toortatrajahu
2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut
veidike soola
1 munakollane
4-5 sl vett
Täidis
450 g jämedalt riivitud kõrvitsat
(kui tahta jõuluhõngulist siis tuleks ohtralt lisada piparkoogimaitseainet ja/või kaneeli, muskaati, nelki, kardemoni. Ma panin ka, aga liiga vähe ja maitses see ei kajastunud)
natuke kurkumi, et veelgi kollasust rõhutada
250 g maitsestamata kohupiima (ma usun, et nii toru- kui pakikohupiim sobib, ise kasutasin pagari torukohupiima)
1 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
3 sl toortatrajahu
ülejäänud munavalge + 3 muna
1 dl kohvikoort
50 g tükeldatud valget shokolaadi (mis võib vabalt ka olemata olla)
Või näppisin koos toortatrajahu, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks tainas hakkab ilusti kokku. Nii saab ta palliks teha ja pooleks tunniks külmkappi settima panna, näiteks pakkekanga sisse mähitult. Niikaua saab täidise kokku segada.
Kõigepealt tuli kõrvits riivida. Seejärel lisasin maitseained, suhkru, valge shokolaadi, jahu ja kohupiima ning segasin kokku. Viimasena lisasin munad ja kohvikoore ja segasin jällegi ühtlaseks.
Kui tainas parasjagu külmas oli olnud, panin ahju soojenema ja asusin tainast lahtikäiva koogivormi külgedele ja põhjale vormima. Koogivormi põhja olin eelnevalt katnud küpsetuspaberiga ja küljed määrinud võiga. Põhja panin kümneks minutiks 200 kraadisesse ahju, kuniks põhi oli tahenenud. Pärast seda valasin peale täidise ja suskasin veel pooleks tunniks ahju, kuniks tainas enam tiku külge ei jäänud. Koogil lasin natukene jahtuda, jäätisel natukene toatemperatuuril pehmeneda ja serveerisin veel õrnalt soojana, igale tükile kõrvale jäätisekuhjake.
*Kõrvitsakoogi algidee võtsin Tiramisust ja Fata Morganast.
**Arooniajäätise põhimõtte sain Tegemistest ja toimetustest.
Comments
Post a Comment