See pole küll tänase päeva jutt, kuid tahan südamelt ära rääkida. Nimelt käib mu laps waldorflasteaias, kus kord nädalas küpsetatakse. Enamasti pärmitaignast ja lastakse siis igal lapsel oma pätsike vms teha. See on kõik hirmus tore. Ainult, et miskipärast pakitakse pärast need saiakesed lastele kojuvõtmiseks ühekordsesse kilekotti! Meil käib laps nüüd küpsetamisepäeval karbiga lasteaias, sest minu südametunnistus küll nendele kottidele vastu ei pidanud. Nendest kilekottidest ei saa ma nagunii aru (miks peaks banaane kilekotti panema nt?), aga veel lasteaias, kus üks suur põhirõhk on looduslikel mänguasjadel ja materjalidel? See on nagu looduspoed, kust pakiautomaati tellides saad küll suure hulga toredaid ja maailma säästvaid tooteid, aga lisaks sellele ka hunnik naftat, mis pakendit tihendab ja neil asjadel katki ei lase minna, kuigi enamasti ei ole midagi, mis katki läheks. Pähh!
Koogis olevad avokaadod tulid koju Hug Bagis.
Avokaadode küpsust pidi saama kontrollida, kui varreotsa saab kergelt ära võtta ja sealt alt veel koledalt pruun ei ole.
Meil on sünnipäevapidustused jällegi käsil, mis tähendab, et külalisi hakkab nüüd tihti käima. Tänane kook leidis tee minuni, sest minu peas võttis kuju sõna "banaanikreem". Ilmselt sellepärast ei ole selles koogis ühtegi banaani. Avokaadokooki ei olnud ma varem teinud. Üldiselt ei ole ma nendega üldse väga sõbraks saanud. Minu meelest ei ole avokaadol suurt maitset. Koogile igatahes sai küll avokaado maitse, nii et eelkõige sobib see selle vilja armastajatele. Ja näiteks rohelistele teemapidudele.
Süües panime peale ka tuulekojas olevast potist nopitud värskeid jõhvikaid ja nii sai see veel parem. Hiljem õhtul sõin kooki aroonia-mustika-banaanipüreega (jah, siinkohal oli tõesti banaan. Teen vahepeal väiksemale erinevaid külmutatud marjadest püreid ja siis söön need suures osas ise ära) ja tuleb tõdeda, et aroonia ja avokaadi sobisid eriti hästi. Ilma marjade värskuseta jääb see ehk natukene liiga raske, vähemalt minu maitse jaoks.
Koogi põhja tegin eelmise päeva õhtul ja kreemi uuel hommikul ja nii sai kooki lõunastele külalistele ilusasti serveerida. Tegemist on tegelikult ääretult lihtsa koogiga ja kõige keerulisem osa ehk ongi avokaado puhastamine, mis muuseas on väga lihtne.
Põhi
2 küpset avokaadot
200 g mandlijahu
1.25 dl kookospiima
2 muna
1 dl kakopulbrit (tavalist, eks, mitte lahustuvat ja magustatut)
2 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
Kreem
200g valget shokolaadi2 küpset avokaadot
2dl vahukoort
veidi sidrunimahla
värskeid jõhvikaid
Põhja jaoks poolitasin avokaadod, eemaldasin kivid, koorisin ja tükeldasin siis purki ning lasin saumiksril need täielikult püreestada. Minu omad ei olnud kuigi valmis. Valminumaid peaks saama ka edukalt kahvliga purustada. Kausis segasin kuivained, siis lõin sisse kaks muna, kraapisin purgist välja avokaadopüree ja lisasin kookospiima. Kogu kupatuse "vahustasin" (sest vahtu otseselt miskit ei läinud) ühtlaseks ja kummutasin küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi. Minu oma on vist 26cm läbimõõduga. Põhi läks 175 kraadiga 30 minutiks ahju, kuniks tikk lubas välja võtta. Siis keerasin kuumuse maha ja jätsin veel kuskil 15 minutiks praokil uksega ahju. Hiljem jahtus juba pliidil. Siinkohal läksin mina magama ja hommikul võtsin põhja taldrikuga kaetult külmkapist.
Hommikul püreestasin samuti kaks avokaadot, tilgutasin sinna sisse mõned sidrunipiisad, et värv säiliks. Samal ajal sulatasin vesivannil valge shokolaadi, millega omakorda samal ajal vahustasin kausis vahukoore võimalikult tugevaks, kuid mitte võiks. Segasin vahukoore ja avokaado ja hiljem juurde veel veidi jahtunud valge shokolaadisula, valasin põhjale, plätserdasin lusikaga ühtlaseks ja tipuliseks ning suskasin külalistesaabumiseni külmkappi tagasi.
*Algne idee siit.
Comments
Post a Comment