Skip to main content

Tort arooniatest, toorjuustust ja toortatrajahust

Biskviit on minu jaoks keeruline. Mul vist pole kordagi õnnestunud teha õiget ja ilusat biskviiti. Tõele au andes ei ole ka isegi väga biskviiditordi fänn, aga aeg-ajalt tuleb mul ikka tunne, et peaks proovima. Igatahes, etteruttavalt võin öelda, et ei õnnestunud ka sel korral. Ma usun, et kui biskviit õnnestuks, siis tuleks sest veelgi parem tort.

Jättes biskviidi rahule, siis plaan oli teha arooniatort. Plaan oli, et biskviidid arooniasiirupiga läbi immutades jääks biskviit värviline. Etteruttavalt võin öelda, et biskviit otsustas mitte läbi imbuda. 
Lillade biskviitide (vist ei õnnestunud biskviiti rahule jätta) vahele plaanisin valget natukene vanilje-jäätis-shokolaaditükkidega vahekihti ehk siis toorjuust, maitsestamata jogurt, tume shokolaad, pekaani pähklid. See osa vähemalt tuli hirmus hea. Tähendab, kogu tort tuli tegelikult hea, aga mitte selline nagu ma plaanisin. 

Biskviidi tegin Küpsetaja käsiraamatu järgi ja ülejäänut ma isegi ei mõõtnud vaid muudkui maitsesin, kuniks tundus õige.

Vaja läheb:
Biskviit 26cm läbimõõduga vormile
140g valget shokolaadi
50 g sulavõid
5 muna
1 dl pruuni rafineerimata suhkrut
100 g toortatrajahu
2tl küpsetuspulbrit


Ülejäänud
aroonia-pohla toormoos
arooniasiirup
400g toorjuustu
hakitud pekaani pähkleid
hakitud tumedat shokolaadi
200g martsipani
pruuni rafineerimata roosuhkrut

Kõigepealt sulatasin potis või, keerasin tule alt ära, aga jätsin kuumale augule ja lisasin hakitud valge shokolaadi. Segasin kuniks shokolaad oli sulanud. Seejärel vahustasin munad suhkruga heledaks vahuks. Sõelusin sisse jahu ja küpsetuspulbri ja segasin ettevaatlikult tõstes ühtlaseks. Lõpuks lisasin või-shokolaadisegu (mida pidi veel natukene vedeldama) ja segasin ühtlaseks. Segu kallasin küpsetuspaberiga kaetud ja võitatud vormi ja panin 175 kraadiga 35eks minutiks ahju. Kuniks tikku külge enam tainast ei jäänud.

Kui põhi oli jahtunud, poolitasin selle. Pesin koogivormi puhtaks ja panin alumise poole tagasi vormi. Proovisin seda arooniasiirupiga immutada, kuid sisse imbus imevähe, enamik voolas maha. Sellele määrisin võimalikult paksult (aga hiljem selgus, et siiski liiga õhukeselt) toormoosi. Kausis segasin toorjuustu-suhkru-shokolaadi-pähklid-maitsestamata jogurti täpselt nii mõnusaks, et maitse tundus imeline, ning määrisin selle ettevaatlikult moosile. Natukene jätsin alles, et pealmine kiht ka teha. Võib-olla peaks kahekordse koguse tegema, nii et täitsa peale jätkuks ka samapalju toorjuustukihti. Igatahes toorjuustukihile asetasin tagurpidi (pealmine kiht all pool ja lõikekoht peal pool) teise kihi ja proovisin seda jällegi immutada. Jällegi pigem moe pärast. Allesjäänud toorjuustule segasin natukene toormoosi juurde, et roosat värvi tekitada, ja mätserdasin selle kõige peale. Kuna see ei jäänud väga mõnus, sisi rullisin martsipani (mis oli natukene enne kapis jahenenud) piisavalt ümmarguseks ja panin kõige peale ning lõikasin ääred ära.
Kõige peale panin veel mõned pekaani pähklid ja joonistasin arooniasiirupiga kala. Sest laps arvas, et peaks kala joonistama ja mina arvasin, et võiks proovida, kuidas joonistamine jääb. Lihtsalt mahla pritsides oleks ilmselt päris ilus jäänud. Kala jäi küsitav.

Comments

Popular posts from this blog

Kolme triibu kook - shokolaad, kookos, maasikas

Jällegi, oleks vaja külla minna, oleks vaja kook teha. Ehk siis tuleb sukelduda internetiavarustesse ja hakata retsepte kokku miksima. Lõpuks tuleb muidugi jälle omamoodi teos. Minu meelest sai maitsemeelelt natukene kirju, aga üks sööjatest hakkas igatahes veidralt mõmisema. Hiljem selgus, et ikka heameelest.

Plaan oli teha 200 grammisest tumedast shokolaadist ka vastavate teiste grammidega kook, aga tegemiselt selgus, et terve tahvel oli juba ära tehtud ja alles oli jäänud 125 grammine poolik. Eks tuli siis umbes ümberarvutused teha. Kuna ma olin juba või toasoojenema pannud, siis naksasin sellest mingi osa ära kookoskihi jaoks, nii et eks ühes neist on rohkem, kui kirjas. Kookosjahu pakis oli täpselt niipalju jahu, nii et rohkem panna ei saanud ja ei olnud ka vaja.

Näiteks, kui on sügisõhtused ilmad ja tahaks tee kõrvale midagi tummist, siis võib täiesti vabalt selle pealmise kreemikihi ära jätta ja on niisamuti väga mõnus kook. Kreem annab lihtsalt natukene kergust ja natukene ma…

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk).
Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt põhj…