Skip to main content

Tort arooniatest, toorjuustust ja toortatrajahust

Biskviit on minu jaoks keeruline. Mul vist pole kordagi õnnestunud teha õiget ja ilusat biskviiti. Tõele au andes ei ole ka isegi väga biskviiditordi fänn, aga aeg-ajalt tuleb mul ikka tunne, et peaks proovima. Igatahes, etteruttavalt võin öelda, et ei õnnestunud ka sel korral. Ma usun, et kui biskviit õnnestuks, siis tuleks sest veelgi parem tort.

Jättes biskviidi rahule, siis plaan oli teha arooniatort. Plaan oli, et biskviidid arooniasiirupiga läbi immutades jääks biskviit värviline. Etteruttavalt võin öelda, et biskviit otsustas mitte läbi imbuda. 
Lillade biskviitide (vist ei õnnestunud biskviiti rahule jätta) vahele plaanisin valget natukene vanilje-jäätis-shokolaaditükkidega vahekihti ehk siis toorjuust, maitsestamata jogurt, tume shokolaad, pekaani pähklid. See osa vähemalt tuli hirmus hea. Tähendab, kogu tort tuli tegelikult hea, aga mitte selline nagu ma plaanisin. 

Biskviidi tegin Küpsetaja käsiraamatu järgi ja ülejäänut ma isegi ei mõõtnud vaid muudkui maitsesin, kuniks tundus õige.

Vaja läheb:
Biskviit 26cm läbimõõduga vormile
140g valget shokolaadi
50 g sulavõid
5 muna
1 dl pruuni rafineerimata suhkrut
100 g toortatrajahu
2tl küpsetuspulbrit


Ülejäänud
aroonia-pohla toormoos
arooniasiirup
400g toorjuustu
hakitud pekaani pähkleid
hakitud tumedat shokolaadi
200g martsipani
pruuni rafineerimata roosuhkrut

Kõigepealt sulatasin potis või, keerasin tule alt ära, aga jätsin kuumale augule ja lisasin hakitud valge shokolaadi. Segasin kuniks shokolaad oli sulanud. Seejärel vahustasin munad suhkruga heledaks vahuks. Sõelusin sisse jahu ja küpsetuspulbri ja segasin ettevaatlikult tõstes ühtlaseks. Lõpuks lisasin või-shokolaadisegu (mida pidi veel natukene vedeldama) ja segasin ühtlaseks. Segu kallasin küpsetuspaberiga kaetud ja võitatud vormi ja panin 175 kraadiga 35eks minutiks ahju. Kuniks tikku külge enam tainast ei jäänud.

Kui põhi oli jahtunud, poolitasin selle. Pesin koogivormi puhtaks ja panin alumise poole tagasi vormi. Proovisin seda arooniasiirupiga immutada, kuid sisse imbus imevähe, enamik voolas maha. Sellele määrisin võimalikult paksult (aga hiljem selgus, et siiski liiga õhukeselt) toormoosi. Kausis segasin toorjuustu-suhkru-shokolaadi-pähklid-maitsestamata jogurti täpselt nii mõnusaks, et maitse tundus imeline, ning määrisin selle ettevaatlikult moosile. Natukene jätsin alles, et pealmine kiht ka teha. Võib-olla peaks kahekordse koguse tegema, nii et täitsa peale jätkuks ka samapalju toorjuustukihti. Igatahes toorjuustukihile asetasin tagurpidi (pealmine kiht all pool ja lõikekoht peal pool) teise kihi ja proovisin seda jällegi immutada. Jällegi pigem moe pärast. Allesjäänud toorjuustule segasin natukene toormoosi juurde, et roosat värvi tekitada, ja mätserdasin selle kõige peale. Kuna see ei jäänud väga mõnus, sisi rullisin martsipani (mis oli natukene enne kapis jahenenud) piisavalt ümmarguseks ja panin kõige peale ning lõikasin ääred ära.
Kõige peale panin veel mõned pekaani pähklid ja joonistasin arooniasiirupiga kala. Sest laps arvas, et peaks kala joonistama ja mina arvasin, et võiks proovida, kuidas joonistamine jääb. Lihtsalt mahla pritsides oleks ilmselt päris ilus jäänud. Kala jäi küsitav.

Comments

Popular posts from this blog

Pirnikook

Pirnid, täitsa päris eestimaised pirnid, meile sattus neid kogu kastitäis. Ma panin neid liiga vähe koogi sisse. Soovitan kogu toorjuustu pirnitükke, või miks mitte püreed, täis toppida. Minu koogile oli kindlasti rohkem pirne vaja, et pirnikoogi nime välja teenida.  Mul oli suur soov teha põhi lilla, arooniatega. Küpsetamata tainas tuli niiiii ilus lilla, aga kuumus segas kõik ära. Natukene lillakat alatooni jäi, aga mitte nii nagu pidi. Õnneks arooniate kasulikkus äkki ikka sisse jäi, niipalju kui kuumus alles jättis. Võib-olla natukesekene on taignas maitsetki tunda.  Nii et pirnide- ja arooniatega koogist sai lihtsalt niisama juustukook.  Vaja läheb : Põhi 80 g arooniapüreed 150g toortatrajahu 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 60 g võid Täidis 400 g toasooja toorjuustu 1 tl vaniljepastat 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 2 dl vahukoort 2 muna pirne Põhja jaoks purustasin esmalt külmutatud arooniad ja näppisin sell...

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk). Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt...

Muffinid sibula, juustu ja toortatrajahuga

Vahelduseks midagi täiesti soolast. Need olid plaanitud lihtsalt päraslõunaseks ampsuks, et jõuaks õhtusöögi ära oodata, kuid kujunesid toitvaks ja koos kausitäie õuntega said nad lõpuks õhtusöögiks. Seekord, kuna juust on ikkagi üsna soolane, ei teinud ma meie pere kõige väiksemale eraldi muffinit. Ilmselt just seetõttu kiitis ta asja heaks ja sõi ühe täiesti üksinda ära. Veidi suurem muidugi sõi ainult juustu. Soolaga ongi siin nii, et mina ei pannud juurde. Küll panin ma täiesti tavalist juustu ja tegelikult oleks võinud natukene soola olla küll. Kui panna aga mingit tugevamat juustu, siis ma usun, et soolaprobleemi ei tule. Kanepi- ja linaseemnejahu ka tegelikult ei pea panema. Lihtsalt jahude kogus kokku võiks enamvähem sama olla. Kanepi- ja linaseemneid ja ka kõrvitsa või ükskõik, mis muid seemneid, võib vabalt ka seemne kujul juurde lisada. Mul juhtusid olema lihtsalt jahud ja ainult päevalilleseemned seemne kujul. Seemneid muidugi soovitan panna, sest natukene krõmps...