Skip to main content

Piparmündi-shokolaaditort, millest sai hoopis magustoit

Piparmünt ja shokolaad koos on minu jaoks midagi väga-väga mõnusat. Näiteks meeldib mulle piparmündist kakaod. Seda saab ka kodustes tingimustes väga edukalt teha. Tuleb lihtsalt koos piimaga visata potti soojenema ka piparmünditeepakike või kui purusid ei karda siis lihtsalt vabad ja lendlevad piparmündilehed. Kui teha päris kakaost, millega jääb loomulikult parem, siis tuleb ka see sinna samma sooja piima sisse puistada ja ohtralt segama hakata. Natukene enne piima keema minemist tuleb kogu kupatus tulelt tõsta ja tassi(desse) valada. Kui pakikestega teha on mõistlik need enne valamist juba tassi tõsta, purukesed las lähevad koos kakao endaga. Võib ka piparmündised asjad kohe välja võtta, aga mulle meeldib lasta neil veel natukene settida - nii saab maitse veel mündisem... mmm...

Nende piltidega pean ma veel vaeva nägema, st pildistamist meelde tuletama endale. Igatahes, see on see ainuke pilt, mis sest magustoidust tehtud sai.

Kuid mitte kakao vaid tort oli ju teemaks. Toorjuustuga ei ole ma veel päris sina peal. Endiselt arvan, et see on supervõimas ja suudab kõik suured vedelikud tahkeks teha. Ma olen nii mitu korda kookidest-tortidest magustoite teinud, et võiksin selle juba selgeks saada, aga ei saa. Nii et kui tahta sest tordist ikkagi torti saada, siis peaks ilmselt vedelikku vähem panema või zelatiini juurde lisama või valget shokolaadi. Shokolaad muudab maitset, nii et siis tuleb suhkur üldse ära jätta. Tegelikult võib põhja üldse ära jätta ja tumeda shokolaadi sulatatuna sinna sisse segada ja ilmselt on ka selline magustoit täiesti serveerimist väärt.

Niisiis sai tort kehv, aga magustoit suurepärane. Minule meenutas toorjuustune osa sulanud Vau piparmündijäätist shokolaaditükkidega. Mulle väga maitseb see jäätis.

Maasikatoormoosi panin hulka, sest mulle tundus, et muidu saab liiga raske kook. Tegelikult ei saanud, sest piparmünt annab ikka korraliku värskuse. Maasikatoormoos halvemaks ka midagi ei teinud, nii et ilmselt paneks teinekordki. 

Vaja läheb:
Brownie põhi
200g toasooja võid
200g tumedat shokolaadi
130 g pruuni rafineerimata roosuhkrut
3 muna
2 dl toortatrajahu

Toorjuustukiht
3 dl vahukoort
umbes 20 g piparmünti
50 g tumedat shokolaadi
800 g toasooja toorjuustu
umbes 1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
100 g (ülessulatatud) maasikatoormoosi

Kõigepealt tuleb valmistada põhi. Selleks vahustasin toasooja või koos suhkruga ühtlaseks ja seejärel vahustasin juurde ka munad ja segasin sisse jahu. Tume shokolaad sulas nii kaua vesivannil mõnusaks vedelaks. Viimasena segasingi sisse tumeda shokolaadi ja valasin taigna küpsetuspaberiga kaetud ja võitatud külgedega lahtikäivasse koogivormi. Minu oma diameeter on ehk 26 cm. Kook sai valmis 170 kraadises ahjus 25e minutiga

Kui põhi läks ahju, siis hakkisin värsked piparmündid pisemaks ja purustasin kuivatatud. Mul lihtsalt ei olnud kumbagi piisavalt, sellepärast tegin segu. Üldiselt on kuivatatud piparmünt mündisem. Piparmündid panin potti ja valasi peale vahukoore. Segu kuumutasin kuniks see keema hakkas, võtsin tulelt ja lasin sel kaane all üsna mitu tundi maitsestuda. Kui olin põhja ahjust jahtuma võtnud, siis läksin lausa kodust minema. Enne tõstsin veel moosi sulama ja toorjuustu toasoojenema. Ilmselt on kahest tunnist küll.
Kui tagasi koju tulin oli vahukoor maitsestunud, põhi jahtunud, maasikatoormoos sulanud ja toorjuust mõnusalt pehme. Põhja tegin vormi äärte küljest lahti ja proovisin korra, kas ääred tulevad ilusti ära ja panin need siis tagasi. Maasikatoormoosi määrisin põhjale ja paar tilka jätsin kaunistamiseks. Vahukoore kurnasi läbi sõela kaussi ja lisasin sinna toorjuustu ja suhkru ning vahustasin ühtlaseks. Viimasena lisasin shokolaaditükid. Need võib ka ära jätta, aga mulle meeldivad hamba all krõmpsuvad tükid. Võib ka vabalt rohkem panna. Juba siis tundus mulle kogu segu liiga vedel, aga mul ei ole kunagi ka hea magustoidu vastu midagi ja otsustasin proovida. Valasin segu moosile (nii et moos kohe kindlasti ilusasti ei jäänud. Korra mõtlesin põhja poolitada ja moosikihi sinna vahele teha, aga ma ei viitsinud poolitamisega jamama hakata), kaunistasin tilgakestega ja panin üleööks külmkappi tahenema.

Comments

Popular posts from this blog

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…

Mustikakeeks

Mustikas on üks imelik asi - metsas otse põõsast noppides on tal nii hirmus palju imelist maitset, aga moosi sees või koogis või kuskil mujal... vahepeal ikka natukene maitset viskab, aga see pole üldse see. Ilmselt on asi sääskedes, kes metsas mustikasööjaid söövad.
Selle keeksi juures on kaks peamist asja. Esiti tahtsin ma kaerajahu katsetada. Teiseks panin ma niiii palju mustikaid, et ikka mustikamaitset ka oleks. Olgu, kolmandaks tahtsin teha lihtsalt tavalist mustikakeeksi, aga välja tuli täitsa teistmoodi. Täitsa teistmoodi ja palju parem. Kaerajahust ei ole ma enne midagi teinud. Härra guugl teatas, et jahu seob keskmisest vähem vett ja tainas jääb vedelam. Selge. Igaks juhuks panin seekord toortatrajahuga pooleks, sest see seob jälle natukene rohkem. Tähendab, alguses panin pooleks ja siis viskasin igaks juhuks veel pool detsiliitrit kaerajahu juurde.
Vaja läheb:
2.5 dl kaerajahu 2 dl toortatrajahu 200g sulatatud võid 1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut 3 muna 1 tl soodat 1 …

Kreembrülee*

Kuidas ikka halle argipäevaõhtuid värvikamaks muuta - tuleb teha (vähemalt) üks keerulise nimega magustoit - Crème brûlée. Ausalt öeldes ei ole ma restoranides väga aldis brüleekreemi tellija ega ka kõige suurem fänn. Sellegipoolest meeldib mulle proovida asju ise teha. Kui sest muud ei tule, siis saab vähemalt linnukese uue oskuse ette teha. Üllatusmagustoit võeti suure rõõmuga vastu ja kausid söödi täiesti puhtaks. Laps küll sõi ainult suhkru, kuid allesjäänu jagati sõbralikult teiste vahel ära. Suhkruga on nii, et leeklampi meil kodus ei ole. Seepärast sulatasin suhkru pannil ja valasin selle siis kreemidele. Ilmselgelt oleks pidanud sulatama rohkem suhkut, et kogu pind ära katta. Samas tundus supilusikatäis suhkrut juba piisava kogusena. Igatahes jääb pannil tehtud karamell kõvasti paksem ja lusikaga löömiseks tuleb ikka jõudu kasutada. Pruun jäi ta pruuni suhkru pärast ja suhkruniidid tulid valamisest. Vaniljepasta võib asendada -suhkru või vaniljekaunaga. Koguseliselt tegingi ma…