Skip to main content

Muffinid sibula, juustu ja toortatrajahuga

Vahelduseks midagi täiesti soolast. Need olid plaanitud lihtsalt päraslõunaseks ampsuks, et jõuaks õhtusöögi ära oodata, kuid kujunesid toitvaks ja koos kausitäie õuntega said nad lõpuks õhtusöögiks. Seekord, kuna juust on ikkagi üsna soolane, ei teinud ma meie pere kõige väiksemale eraldi muffinit. Ilmselt just seetõttu kiitis ta asja heaks ja sõi ühe täiesti üksinda ära. Veidi suurem muidugi sõi ainult juustu.


Soolaga ongi siin nii, et mina ei pannud juurde. Küll panin ma täiesti tavalist juustu ja tegelikult oleks võinud natukene soola olla küll. Kui panna aga mingit tugevamat juustu, siis ma usun, et soolaprobleemi ei tule.

Kanepi- ja linaseemnejahu ka tegelikult ei pea panema. Lihtsalt jahude kogus kokku võiks enamvähem sama olla. Kanepi- ja linaseemneid ja ka kõrvitsa või ükskõik, mis muid seemneid, võib vabalt ka seemne kujul juurde lisada. Mul juhtusid olema lihtsalt jahud ja ainult päevalilleseemned seemne kujul. Seemneid muidugi soovitan panna, sest natukene krõmpsu on mõnus. Lisaks on seemned täis kõike head ja paremat, mis sombusel (ja muul) ajal terve hoiab.

Nisupüüliga on selline lugu, et seda juhtus mul jälle olema. Igasugune nisujahu sobib. Panin seekord nisu lihtsalt sellepärast lisaks, et liiga kuiv ei tuleks. No ja kuna mul oli seda ja ära tuleb see ju kasutada. Tatrajahu tahab rohkem vedelikku.

Tegelikult on hirmus palju lihtsam kõike detsiliitrites mõõta. Varem ma alati pahandasin retseptide peale, et miks küll on grammides! Pidin siis otsima netist jälle need tabelid, kus on grammid detsiliitriteks teisendatud (näiteks see) (jahudel umbes 55-60 g on 1 dl). Mina aga ostsin endale kord köögikaalu ja nüüd on minulgi enamik asjad grammides. Jama lugu, aga köögikaal on mõnus asi. Kuniks muidugi patarei tühjaks saab ja siis tuleb jälle see tabel üles otsida.

Vaja läheb:
210 g riivitud porgandit ja kapsast
340 g sibulat (kaalusin koos koorte ja kõigega. Mul oli 8 sibulat, mõned suured, mõned väikesed)
umbes 50 g võid ja törts õli
130 g riivitud juustu (pluss veel natukene hiljem peale panemiseks)
30 g kanepiseemnejahu
20 g linaseemnejahu
65 g päevalilleseemneid
50 g toortatrajahu
70 g nisupüüli
1 tl küpsetuspulbrit
2 muna
100 g hapukoort

Esiti tuleb kõik taimed ära riivida ja kapsas hakkida. Kõigepealt praadisin sibula pannil või (ja natukese õliga, et või kõrbema ei läheks) kuldsemaks ja siis viskasin teised taimed sekka, panin natukene keevat vett juurde ja hautasin kuniks kõik oli mõnus ja pehme. Jätsin jahtuma.
Seejärel riivisin suure riiviga juustu. Kausis segasin kõik kuivained omavahel ja lisasin juurde ka riivjuustu. Kuna taimesegu oli veel natuke soe, siis lisasin kuivainetele kõigepealt munad ja hapukoore, segasin enamvähem segamini ja lisasin taimed ka. Alguses tundub, et see küll ära ei segune, aga tuleb natukene aega anda.
Taigna törtsutasin suure lusikaga vormidesse ja panin 210 kraadiga seitsmeks minutiks ahju. Seejärel raputasin neile peale natukene riivjuustu ja panin seniks uuesti ahju, kuniks juust oli mõnus krõpa. See võttis umbes 11 minutit. Nii et 18 minutit ahjus.

Comments

Popular posts from this blog

Mustika-leiva-toorjuustutort aastapäevaks, toortatraga

Eesti Vabariigi aastapäevaks tegin seekord leivaga torti. Alustasin suure hurraaga, aga poole leivapraadimise peal mulle meenus, et mulle tegelikult ei meeldi leivamagustoidud... nii ma siis proovisin seda leiva maitset ära peita, kuid väga see mul ei õnnestunud. Siiski võin ma öelda, samasugustele magusa leiva põlguritele, et lõppkoosluses see leib ei häiri ja tort on tegelikult päris mõnus. Tort iseenesest on ääretult lihtne. Toortatratangu puru võib ka ära jätta, kuid minu meeles lisas see eriti mõnusalt krõmpsu ja toortatratang on ju väga eestipärane. Ma ehk panin veidi palju shokolaadi, see muutis lõikamise keeruliseks, kui shokolaad oli tahenenud. Samas maitse oli jälle mõnus. Pildid said täpselt elulised. Vaja läheb: Põhi 300g meelepärast musta leiba 2 spl pruuni rafineerimata suhkrut maitse järgi kaneeli ja mett Sisu 400g toasooja toorjuustu 200ml vahukoort 200g valget shokolaadi 1 apelsin vaniljesuhkur Kate (külmutatud) mustikad 200...

Soolakad Iirisekommid?*

Need kommikäkerdised sai tehtud küll jõuludeks, kuid võid ju ka niisama vahepeal maiustada. Ehk siis proovisin teha kodus ise iirist. Sööjad küll matsutasid ja mõnulesid ja eriti kiitust sai sool, kuid ega see päris selline iiris ei saanud nagu mina oleks tahtnud. Aga võib-olla see ei pidanudki selline saama. Igatahes on iirise tegemine pikk protsess. Esiti oli plaan shokolaadi ainult peale kallata, kuid iiris jäi ikka liiga kleepuv ja siis ma plätserdasin seda igasse külge.  Suuremad kommid said tehtud silikoonist muffinivormidesse ja väiksemad ühte küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi ja hiljem siis väiksemaks lõigatud. Vaja läheb : Iiris 150ml täispiima 170 g kondenspiima (minul oli suhkruga, nii et suhkrut panin sellepärast natuke vähem) 300 g rafineerimata roosuhkrut 100 g võid Kommid ise maitse järgi pähkleid (mina kasutasin india ja kreeka pähkleid) suuremal hulgal shokolaadi, ütleme 300g himaalaja soola Panin kõik paksupõhjalisse kastmep...

Kodukohvik Kardemon

Meie väikses linnakeses korraldati suuri pidustusi ja nii ma otsustasin, et nende pidustuste sees saab olema ka minu esimene kodukohvikukogemus. Muidugi, nädal või ehk vähemgi enne kuulutatu välja, et esimene siinne kodukohvikute päev on augustis. Vot sulle säh. Õnneks või kahjuks oleme me kõik siis Tallinnas ja mingit kohvikut nagunii teha ei saaks. Tegime siis, kui meile meeldis. Alguses proovisin endale teisi ka mesti leida, kuid lõpuks tegime oma perega. Minu ema keetis suppi, mina küpsetasin kooke ja elukaaslane tegeles muude pädevustega. Retsepte ma täna ei jaga, kuid jagan meie menüüd. Soolastest olid esindatud juurikatest, enamasti porgandist, püreesupp ja kohupiimakarask erinevate määretega (india pähkli ja röstitud paprika, peedihummus, juustusalat ja maitsevõi). Magusatest olid laual apelsini-shokolaadikook piparmündikreemiga, laimi-pistaatsia kook, greibi-kardemoni kook, pärmitaignal rabarberikook, kräsupeamuffinid ehk kräsuffinid, pätsikesed, pohla-kardemonikook, a...