Skip to main content

Muffinid sibula, juustu ja toortatrajahuga

Vahelduseks midagi täiesti soolast. Need olid plaanitud lihtsalt päraslõunaseks ampsuks, et jõuaks õhtusöögi ära oodata, kuid kujunesid toitvaks ja koos kausitäie õuntega said nad lõpuks õhtusöögiks. Seekord, kuna juust on ikkagi üsna soolane, ei teinud ma meie pere kõige väiksemale eraldi muffinit. Ilmselt just seetõttu kiitis ta asja heaks ja sõi ühe täiesti üksinda ära. Veidi suurem muidugi sõi ainult juustu.


Soolaga ongi siin nii, et mina ei pannud juurde. Küll panin ma täiesti tavalist juustu ja tegelikult oleks võinud natukene soola olla küll. Kui panna aga mingit tugevamat juustu, siis ma usun, et soolaprobleemi ei tule.

Kanepi- ja linaseemnejahu ka tegelikult ei pea panema. Lihtsalt jahude kogus kokku võiks enamvähem sama olla. Kanepi- ja linaseemneid ja ka kõrvitsa või ükskõik, mis muid seemneid, võib vabalt ka seemne kujul juurde lisada. Mul juhtusid olema lihtsalt jahud ja ainult päevalilleseemned seemne kujul. Seemneid muidugi soovitan panna, sest natukene krõmpsu on mõnus. Lisaks on seemned täis kõike head ja paremat, mis sombusel (ja muul) ajal terve hoiab.

Nisupüüliga on selline lugu, et seda juhtus mul jälle olema. Igasugune nisujahu sobib. Panin seekord nisu lihtsalt sellepärast lisaks, et liiga kuiv ei tuleks. No ja kuna mul oli seda ja ära tuleb see ju kasutada. Tatrajahu tahab rohkem vedelikku.

Tegelikult on hirmus palju lihtsam kõike detsiliitrites mõõta. Varem ma alati pahandasin retseptide peale, et miks küll on grammides! Pidin siis otsima netist jälle need tabelid, kus on grammid detsiliitriteks teisendatud (näiteks see) (jahudel umbes 55-60 g on 1 dl). Mina aga ostsin endale kord köögikaalu ja nüüd on minulgi enamik asjad grammides. Jama lugu, aga köögikaal on mõnus asi. Kuniks muidugi patarei tühjaks saab ja siis tuleb jälle see tabel üles otsida.

Vaja läheb:
210 g riivitud porgandit ja kapsast
340 g sibulat (kaalusin koos koorte ja kõigega. Mul oli 8 sibulat, mõned suured, mõned väikesed)
umbes 50 g võid ja törts õli
130 g riivitud juustu (pluss veel natukene hiljem peale panemiseks)
30 g kanepiseemnejahu
20 g linaseemnejahu
65 g päevalilleseemneid
50 g toortatrajahu
70 g nisupüüli
1 tl küpsetuspulbrit
2 muna
100 g hapukoort

Esiti tuleb kõik taimed ära riivida ja kapsas hakkida. Kõigepealt praadisin sibula pannil või (ja natukese õliga, et või kõrbema ei läheks) kuldsemaks ja siis viskasin teised taimed sekka, panin natukene keevat vett juurde ja hautasin kuniks kõik oli mõnus ja pehme. Jätsin jahtuma.
Seejärel riivisin suure riiviga juustu. Kausis segasin kõik kuivained omavahel ja lisasin juurde ka riivjuustu. Kuna taimesegu oli veel natuke soe, siis lisasin kuivainetele kõigepealt munad ja hapukoore, segasin enamvähem segamini ja lisasin taimed ka. Alguses tundub, et see küll ära ei segune, aga tuleb natukene aega anda.
Taigna törtsutasin suure lusikaga vormidesse ja panin 210 kraadiga seitsmeks minutiks ahju. Seejärel raputasin neile peale natukene riivjuustu ja panin seniks uuesti ahju, kuniks juust oli mõnus krõpa. See võttis umbes 11 minutit. Nii et 18 minutit ahjus.

Comments

Popular posts from this blog

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…

Mustikakeeks

Mustikas on üks imelik asi - metsas otse põõsast noppides on tal nii hirmus palju imelist maitset, aga moosi sees või koogis või kuskil mujal... vahepeal ikka natukene maitset viskab, aga see pole üldse see. Ilmselt on asi sääskedes, kes metsas mustikasööjaid söövad.
Selle keeksi juures on kaks peamist asja. Esiti tahtsin ma kaerajahu katsetada. Teiseks panin ma niiii palju mustikaid, et ikka mustikamaitset ka oleks. Olgu, kolmandaks tahtsin teha lihtsalt tavalist mustikakeeksi, aga välja tuli täitsa teistmoodi. Täitsa teistmoodi ja palju parem. Kaerajahust ei ole ma enne midagi teinud. Härra guugl teatas, et jahu seob keskmisest vähem vett ja tainas jääb vedelam. Selge. Igaks juhuks panin seekord toortatrajahuga pooleks, sest see seob jälle natukene rohkem. Tähendab, alguses panin pooleks ja siis viskasin igaks juhuks veel pool detsiliitrit kaerajahu juurde.
Vaja läheb:
2.5 dl kaerajahu 2 dl toortatrajahu 200g sulatatud võid 1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut 3 muna 1 tl soodat 1 …

Kreembrülee*

Kuidas ikka halle argipäevaõhtuid värvikamaks muuta - tuleb teha (vähemalt) üks keerulise nimega magustoit - Crème brûlée. Ausalt öeldes ei ole ma restoranides väga aldis brüleekreemi tellija ega ka kõige suurem fänn. Sellegipoolest meeldib mulle proovida asju ise teha. Kui sest muud ei tule, siis saab vähemalt linnukese uue oskuse ette teha. Üllatusmagustoit võeti suure rõõmuga vastu ja kausid söödi täiesti puhtaks. Laps küll sõi ainult suhkru, kuid allesjäänu jagati sõbralikult teiste vahel ära. Suhkruga on nii, et leeklampi meil kodus ei ole. Seepärast sulatasin suhkru pannil ja valasin selle siis kreemidele. Ilmselgelt oleks pidanud sulatama rohkem suhkut, et kogu pind ära katta. Samas tundus supilusikatäis suhkrut juba piisava kogusena. Igatahes jääb pannil tehtud karamell kõvasti paksem ja lusikaga löömiseks tuleb ikka jõudu kasutada. Pruun jäi ta pruuni suhkru pärast ja suhkruniidid tulid valamisest. Vaniljepasta võib asendada -suhkru või vaniljekaunaga. Koguseliselt tegingi ma…