Skip to main content

Muffinid sibula, juustu ja toortatrajahuga

Vahelduseks midagi täiesti soolast. Need olid plaanitud lihtsalt päraslõunaseks ampsuks, et jõuaks õhtusöögi ära oodata, kuid kujunesid toitvaks ja koos kausitäie õuntega said nad lõpuks õhtusöögiks. Seekord, kuna juust on ikkagi üsna soolane, ei teinud ma meie pere kõige väiksemale eraldi muffinit. Ilmselt just seetõttu kiitis ta asja heaks ja sõi ühe täiesti üksinda ära. Veidi suurem muidugi sõi ainult juustu.


Soolaga ongi siin nii, et mina ei pannud juurde. Küll panin ma täiesti tavalist juustu ja tegelikult oleks võinud natukene soola olla küll. Kui panna aga mingit tugevamat juustu, siis ma usun, et soolaprobleemi ei tule.

Kanepi- ja linaseemnejahu ka tegelikult ei pea panema. Lihtsalt jahude kogus kokku võiks enamvähem sama olla. Kanepi- ja linaseemneid ja ka kõrvitsa või ükskõik, mis muid seemneid, võib vabalt ka seemne kujul juurde lisada. Mul juhtusid olema lihtsalt jahud ja ainult päevalilleseemned seemne kujul. Seemneid muidugi soovitan panna, sest natukene krõmpsu on mõnus. Lisaks on seemned täis kõike head ja paremat, mis sombusel (ja muul) ajal terve hoiab.

Nisupüüliga on selline lugu, et seda juhtus mul jälle olema. Igasugune nisujahu sobib. Panin seekord nisu lihtsalt sellepärast lisaks, et liiga kuiv ei tuleks. No ja kuna mul oli seda ja ära tuleb see ju kasutada. Tatrajahu tahab rohkem vedelikku.

Tegelikult on hirmus palju lihtsam kõike detsiliitrites mõõta. Varem ma alati pahandasin retseptide peale, et miks küll on grammides! Pidin siis otsima netist jälle need tabelid, kus on grammid detsiliitriteks teisendatud (näiteks see) (jahudel umbes 55-60 g on 1 dl). Mina aga ostsin endale kord köögikaalu ja nüüd on minulgi enamik asjad grammides. Jama lugu, aga köögikaal on mõnus asi. Kuniks muidugi patarei tühjaks saab ja siis tuleb jälle see tabel üles otsida.

Vaja läheb:
210 g riivitud porgandit ja kapsast
340 g sibulat (kaalusin koos koorte ja kõigega. Mul oli 8 sibulat, mõned suured, mõned väikesed)
umbes 50 g võid ja törts õli
130 g riivitud juustu (pluss veel natukene hiljem peale panemiseks)
30 g kanepiseemnejahu
20 g linaseemnejahu
65 g päevalilleseemneid
50 g toortatrajahu
70 g nisupüüli
1 tl küpsetuspulbrit
2 muna
100 g hapukoort

Esiti tuleb kõik taimed ära riivida ja kapsas hakkida. Kõigepealt praadisin sibula pannil või (ja natukese õliga, et või kõrbema ei läheks) kuldsemaks ja siis viskasin teised taimed sekka, panin natukene keevat vett juurde ja hautasin kuniks kõik oli mõnus ja pehme. Jätsin jahtuma.
Seejärel riivisin suure riiviga juustu. Kausis segasin kõik kuivained omavahel ja lisasin juurde ka riivjuustu. Kuna taimesegu oli veel natuke soe, siis lisasin kuivainetele kõigepealt munad ja hapukoore, segasin enamvähem segamini ja lisasin taimed ka. Alguses tundub, et see küll ära ei segune, aga tuleb natukene aega anda.
Taigna törtsutasin suure lusikaga vormidesse ja panin 210 kraadiga seitsmeks minutiks ahju. Seejärel raputasin neile peale natukene riivjuustu ja panin seniks uuesti ahju, kuniks juust oli mõnus krõpa. See võttis umbes 11 minutit. Nii et 18 minutit ahjus.

Comments

Popular posts from this blog

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk).
Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt põhj…

Mustika-pohlakook kamajahupõhjal

Kohupiimakooke kui selliseid on nii palju erinevaid ja ometi on nad kõik üsna samasugused. Kohupiimakoogi isu korral lehitsen ma enamasti kõik oma kokaraamatud läbi ja siis sirvin veel internetti tühja pilguga ja ootan, millal inspiratsioon tekkib. On harvad juhud, kui ma kõigepealt valin koogi ja siis lähen alles poodi. Enamasti ma vaatan, mis kodus on ja sellest midagi ka kokku keeran.
Just kokku keeramine on õige väljend, kuna ma võtan küll mõne retsepti aluseks, aga siis muudan seda nii palju, et ega sest suurt järele jää. Vähemalt pooltel kordadel oleks pidanud midagi teistmoodi tegema. Nii ka seekord. Näiteks võiks põhja jaoks panna võid ikka rohkem. Põhi peaks jääma ikka rohkem taigna kui jahu moodi. Minu oma varises täiesti laiali. Olid ajad, kui ma aint selliseid jahupõhjaseid kooke ahjust välja võtsingi. Nüüd olen ikka üsna mitu korda ka õigesti saanud, kuid seekord ebaõnnestus jälle. Ei ole hullu - maitse oli sellegipoolest täitsa mehka. Seekord oli isegi kookosjahu maitse…

Kolme triibu kook - shokolaad, kookos, maasikas

Jällegi, oleks vaja külla minna, oleks vaja kook teha. Ehk siis tuleb sukelduda internetiavarustesse ja hakata retsepte kokku miksima. Lõpuks tuleb muidugi jälle omamoodi teos. Minu meelest sai maitsemeelelt natukene kirju, aga üks sööjatest hakkas igatahes veidralt mõmisema. Hiljem selgus, et ikka heameelest.

Plaan oli teha 200 grammisest tumedast shokolaadist ka vastavate teiste grammidega kook, aga tegemiselt selgus, et terve tahvel oli juba ära tehtud ja alles oli jäänud 125 grammine poolik. Eks tuli siis umbes ümberarvutused teha. Kuna ma olin juba või toasoojenema pannud, siis naksasin sellest mingi osa ära kookoskihi jaoks, nii et eks ühes neist on rohkem, kui kirjas. Kookosjahu pakis oli täpselt niipalju jahu, nii et rohkem panna ei saanud ja ei olnud ka vaja.

Näiteks, kui on sügisõhtused ilmad ja tahaks tee kõrvale midagi tummist, siis võib täiesti vabalt selle pealmise kreemikihi ära jätta ja on niisamuti väga mõnus kook. Kreem annab lihtsalt natukene kergust ja natukene ma…