Skip to main content

Marjane purukook või purune marjakook

Tõeliselt imelihtne ja vähe vaeva nõudev kook, mis maitseb ka suurepärane. Seda võib marjade asemel teha ka kasvõi moosiga, siis tuleb ilmselt vaid suhkru kogust vähendada. Kui just väga hapu moos pole. Puru ossa võib loomulikult panna kõiki helbeid. Minul tegelikult olidki kaerahelveste asemel neljaviljahelbed.

Aususe mõttes lisan, et minul ei läinud koogitegu nii lihtsalt. Vaatasin ühe teise purukoogi retsepti pealt, et ahah, 150 grammi võid ja niipalju jahu. Ma teen 200 grammi võid ja panen helbeid ka ja umbes niipalju jahu. Näppisin siis tükk aega, viskasin kookoshelbeid ka sisse ja ikka tundus võine. Viskasin veel jahu, kaalusin, näppisin. Endiselt võine. Veidi helbeid, kaalusin, näppisin. Ikka võine. Panin siis veel jahu ja kaalusin ja helbeid ja kaalusin ja suhkrut siis ka ja kaalusin ja näppisin. Mu väikese märkmepaberi peale ei mahtunud üldse enam kirja kõik need juurde lisatud grammid, mida ma vasaku käega sinna kritseldada proovisin. Alles siis tuli mulle meelde, et mu kullakallis või oli ju hoopis 250 grammine pakk! Ah seda harjumuse jõudu, tavaliselt on mul 200sed.
Puru peab tulema paras, ehk siis mitte liiga jahune ega liiga võine.

Saladuskatte all võin öelda, et ma tilgutasin veidikene kondenspiima ka marjadele. Nii oma viiendiku purgist äkki. Maitset muidugi tunda ei olnud ja ma ei usu, et see muuski osas rolli mängis.


Vaja läheb
:
250 g võid
140 g neljaviljahelbeid
255 g toortatrajahu
40 g kookoshelbeid
90 g pruuni rafineerimata roosuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
palju sügavkülmutatud musti ja punaseid sõstraid (või ükskõik mida muud)
ja soovi korral natukene kondenspiima

Teha on lihtne - kõik, peale marjade (ja kondenspiima), kaussi ja tuleb asuda muudkui näppima, kuniks massist saab puru. Umbes kolm neljandikku tuleb seejärel laotada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puru katab ära ehk kaks kolmandikku või veidi rohkem plaadist. Seda tuleks natukene kokku vajutada, et tuul teda päris ära ei viiks. Purule laotada nii palju marju, kui süda soovib. Kõige peale pudistada ülejäänud puru. 200 kraadises ahjus küpseb kuskil 30 minutit. Vahepeal tuleb pilk peale visata, kui ääred liialt kõrbema kipuvad, tuleb varem välja võtta. Mina küpsetasin esiti all pool, et põhi saaks krõpam ja oleks suurema tõenäosusega rohkem koogi moodi. Poole peal kuskil tõstsin ahju keskossa. 

Comments

Popular posts from this blog

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…

Mustikakeeks

Mustikas on üks imelik asi - metsas otse põõsast noppides on tal nii hirmus palju imelist maitset, aga moosi sees või koogis või kuskil mujal... vahepeal ikka natukene maitset viskab, aga see pole üldse see. Ilmselt on asi sääskedes, kes metsas mustikasööjaid söövad.
Selle keeksi juures on kaks peamist asja. Esiti tahtsin ma kaerajahu katsetada. Teiseks panin ma niiii palju mustikaid, et ikka mustikamaitset ka oleks. Olgu, kolmandaks tahtsin teha lihtsalt tavalist mustikakeeksi, aga välja tuli täitsa teistmoodi. Täitsa teistmoodi ja palju parem. Kaerajahust ei ole ma enne midagi teinud. Härra guugl teatas, et jahu seob keskmisest vähem vett ja tainas jääb vedelam. Selge. Igaks juhuks panin seekord toortatrajahuga pooleks, sest see seob jälle natukene rohkem. Tähendab, alguses panin pooleks ja siis viskasin igaks juhuks veel pool detsiliitrit kaerajahu juurde.
Vaja läheb:
2.5 dl kaerajahu 2 dl toortatrajahu 200g sulatatud võid 1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut 3 muna 1 tl soodat 1 …

Kreembrülee*

Kuidas ikka halle argipäevaõhtuid värvikamaks muuta - tuleb teha (vähemalt) üks keerulise nimega magustoit - Crème brûlée. Ausalt öeldes ei ole ma restoranides väga aldis brüleekreemi tellija ega ka kõige suurem fänn. Sellegipoolest meeldib mulle proovida asju ise teha. Kui sest muud ei tule, siis saab vähemalt linnukese uue oskuse ette teha. Üllatusmagustoit võeti suure rõõmuga vastu ja kausid söödi täiesti puhtaks. Laps küll sõi ainult suhkru, kuid allesjäänu jagati sõbralikult teiste vahel ära. Suhkruga on nii, et leeklampi meil kodus ei ole. Seepärast sulatasin suhkru pannil ja valasin selle siis kreemidele. Ilmselgelt oleks pidanud sulatama rohkem suhkut, et kogu pind ära katta. Samas tundus supilusikatäis suhkrut juba piisava kogusena. Igatahes jääb pannil tehtud karamell kõvasti paksem ja lusikaga löömiseks tuleb ikka jõudu kasutada. Pruun jäi ta pruuni suhkru pärast ja suhkruniidid tulid valamisest. Vaniljepasta võib asendada -suhkru või vaniljekaunaga. Koguseliselt tegingi ma…