Skip to main content

Marjane purukook või purune marjakook

Tõeliselt imelihtne ja vähe vaeva nõudev kook, mis maitseb ka suurepärane. Seda võib marjade asemel teha ka kasvõi moosiga, siis tuleb ilmselt vaid suhkru kogust vähendada. Kui just väga hapu moos pole. Puru ossa võib loomulikult panna kõiki helbeid. Minul tegelikult olidki kaerahelveste asemel neljaviljahelbed.

Aususe mõttes lisan, et minul ei läinud koogitegu nii lihtsalt. Vaatasin ühe teise purukoogi retsepti pealt, et ahah, 150 grammi võid ja niipalju jahu. Ma teen 200 grammi võid ja panen helbeid ka ja umbes niipalju jahu. Näppisin siis tükk aega, viskasin kookoshelbeid ka sisse ja ikka tundus võine. Viskasin veel jahu, kaalusin, näppisin. Endiselt võine. Veidi helbeid, kaalusin, näppisin. Ikka võine. Panin siis veel jahu ja kaalusin ja helbeid ja kaalusin ja suhkrut siis ka ja kaalusin ja näppisin. Mu väikese märkmepaberi peale ei mahtunud üldse enam kirja kõik need juurde lisatud grammid, mida ma vasaku käega sinna kritseldada proovisin. Alles siis tuli mulle meelde, et mu kullakallis või oli ju hoopis 250 grammine pakk! Ah seda harjumuse jõudu, tavaliselt on mul 200sed.
Puru peab tulema paras, ehk siis mitte liiga jahune ega liiga võine.

Saladuskatte all võin öelda, et ma tilgutasin veidikene kondenspiima ka marjadele. Nii oma viiendiku purgist äkki. Maitset muidugi tunda ei olnud ja ma ei usu, et see muuski osas rolli mängis.


Vaja läheb
:
250 g võid
140 g neljaviljahelbeid
255 g toortatrajahu
40 g kookoshelbeid
90 g pruuni rafineerimata roosuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
palju sügavkülmutatud musti ja punaseid sõstraid (või ükskõik mida muud)
ja soovi korral natukene kondenspiima

Teha on lihtne - kõik, peale marjade (ja kondenspiima), kaussi ja tuleb asuda muudkui näppima, kuniks massist saab puru. Umbes kolm neljandikku tuleb seejärel laotada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puru katab ära ehk kaks kolmandikku või veidi rohkem plaadist. Seda tuleks natukene kokku vajutada, et tuul teda päris ära ei viiks. Purule laotada nii palju marju, kui süda soovib. Kõige peale pudistada ülejäänud puru. 200 kraadises ahjus küpseb kuskil 30 minutit. Vahepeal tuleb pilk peale visata, kui ääred liialt kõrbema kipuvad, tuleb varem välja võtta. Mina küpsetasin esiti all pool, et põhi saaks krõpam ja oleks suurema tõenäosusega rohkem koogi moodi. Poole peal kuskil tõstsin ahju keskossa. 

Comments

Popular posts from this blog

Pirnikook

Pirnid, täitsa päris eestimaised pirnid, meile sattus neid kogu kastitäis. Ma panin neid liiga vähe koogi sisse. Soovitan kogu toorjuustu pirnitükke, või miks mitte püreed, täis toppida. Minu koogile oli kindlasti rohkem pirne vaja, et pirnikoogi nime välja teenida.  Mul oli suur soov teha põhi lilla, arooniatega. Küpsetamata tainas tuli niiiii ilus lilla, aga kuumus segas kõik ära. Natukene lillakat alatooni jäi, aga mitte nii nagu pidi. Õnneks arooniate kasulikkus äkki ikka sisse jäi, niipalju kui kuumus alles jättis. Võib-olla natukesekene on taignas maitsetki tunda.  Nii et pirnide- ja arooniatega koogist sai lihtsalt niisama juustukook.  Vaja läheb : Põhi 80 g arooniapüreed 150g toortatrajahu 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 60 g võid Täidis 400 g toasooja toorjuustu 1 tl vaniljepastat 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 2 dl vahukoort 2 muna pirne Põhja jaoks purustasin esmalt külmutatud arooniad ja näppisin sell...

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk). Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt...

Muffinid sibula, juustu ja toortatrajahuga

Vahelduseks midagi täiesti soolast. Need olid plaanitud lihtsalt päraslõunaseks ampsuks, et jõuaks õhtusöögi ära oodata, kuid kujunesid toitvaks ja koos kausitäie õuntega said nad lõpuks õhtusöögiks. Seekord, kuna juust on ikkagi üsna soolane, ei teinud ma meie pere kõige väiksemale eraldi muffinit. Ilmselt just seetõttu kiitis ta asja heaks ja sõi ühe täiesti üksinda ära. Veidi suurem muidugi sõi ainult juustu. Soolaga ongi siin nii, et mina ei pannud juurde. Küll panin ma täiesti tavalist juustu ja tegelikult oleks võinud natukene soola olla küll. Kui panna aga mingit tugevamat juustu, siis ma usun, et soolaprobleemi ei tule. Kanepi- ja linaseemnejahu ka tegelikult ei pea panema. Lihtsalt jahude kogus kokku võiks enamvähem sama olla. Kanepi- ja linaseemneid ja ka kõrvitsa või ükskõik, mis muid seemneid, võib vabalt ka seemne kujul juurde lisada. Mul juhtusid olema lihtsalt jahud ja ainult päevalilleseemned seemne kujul. Seemneid muidugi soovitan panna, sest natukene krõmps...