Sügisene õunauputus nõudis oma osa. Valituks saigi see retsept just sellepärast, et sinna läks õunu ikka sisse ka, mitte et üks õun ja ongi õunakook. Võtsin neid õunu, mis meil oli. Ei olnud need ei väga hapud ega magusad. Suhkrut panin vähem, oleks võinud veel vähem panna. Selles see asi oligi, et ahjust välja võttes ääri nakitsedes tundus, et ikka liiga magus kook. Õnneks olin turul käinud ja oli veel pakk hapusid vaarikaid ka. Muist panin katteks ja ülejäänud tegin kõrvale toormoosiks. Kõige mõnusam osa ongi see toormoos selle karamellikastmega. Õunakook jäi lihtsalt kõhutäiteks kõrvale.
Ah mis ma lobisen, väga mõnus sai!
Õunte kogust ma ei mõõtnud, vaid tegin suure kausitäie.
Õunamahla, nagu retseptis nõuti, mul ka polnud, võtsin hoopis samapalju vett ja tilgutasin sinna sidrunit sisse. Võib ka lihtsalt vett (või piima) panna, aga siis peaks sooda asemel küpsetuspulbrit kasutama või sidrunhapet juurde panema.
Mina lisasin suhkru kõige viimasena, kuna võtsin enne ühe väikse vormi sisse näputoituvale lapsele oma osa. Mille peale suurem muidugi teatas, et tema tahab ka väikest kooki. Tegin siis talle ka, aga juba suhkruse.
Vaja läheb:
6 dl toortatrajahu
3 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut (või veel vähem)
1 tl soodat
3 muna
2 dl sulatatud võid (ma panin ehk 200g)
1 dl sidrunivett
800g-1kg hapukamaid õunu
India pähkleid
päevalilleseemneid
Karamellikaste
2 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
50 g võid
0.75 dl vahukoort
Kastme jaoks panin kõik asjad potti, lasin neil sulada ja keeda natuke aega (paar minutit, et suhkur oleks sulanud) ja võtsin siis jälle tulelt. Alguses on ta väga vedel, kui natuke jahtuda lasta, saab paksema kihi koogile kanda. Ma panin natukene ka kaunistuseks läinud vaarikate sisse.
*retsept pärineb kodukirja parimatest paladest 2007
Comments
Post a Comment