Küsides, mis kooki ma teha võiks, saan tavaliselt vastuse, et toorjuustu. Seekord ma jätsin selle osa vahele ja küsisin kohe, et mis toorjuustu kooki soovitakse. Vastuseks sain maasikad ja kookose. Valge shokolaadi ja küpsetamatuse valisin ise juurde.
Mõni aeg tagasi otsustasin ma loobuda palmiõlist. Esiteks ei kasuta ma ju ise seda kunagi toiduvalmistamise juures ja teiseks tunduvad tiigrid ja orangutanid ise palju nunnumad kui palmiõli sisaldavad tooted. Siiamaani oli see otsus väga lihtne, kuna kodus kasutan ma ikka algseid tooraineid ja näiteks toortatrast või kodujuustust seda ei leia. Küll oli keeruline seista küpsiseleti ees ja leida endale hea koogipõhjamaterjal. Jah, võib tõesti küpsised ka ise teha, kuid ma olin selleks liiga laisk. Ühe korra ma tõesti olen teinud ja vorminud ilusad täisteraküpsised, need siis ära küpsetanud ja siis jälle ära purustanud, et neist jälle uus asi vormida. Tundus nüri. Las teised teevad seda. Igatahes seisin ma seal riiuli ees ja muudkui lugesin silte ja panin pakid jälle pettunult tagasi. Kindlasti maheküpsiste seas on selliseid veel ja küll jäi sinnagi riiulisse veel mõni pakk, kuid esimesena sattus mu kätte shokolaaditükkidega Jyväshyvä kaeraküpsised ja need valituks saidki. Lisaks õppisin, et on olemas selline asi nagu rüpsiõli. Ma ei teadnud, mis see on, kuid palmiõli see pole. Hiljem haris guugl mind ja teatas, et tegemist on rapsiõli öko alternatiiviga. Selge.
Maasikad ma lasin endale tuua, et ei peaks leti ääres silmi pööritama ega mõtlema, kui kaugelt need tulnud ja on millega pritsitud. Üsna tihti ma natukene aega pööritan silmi ja otsustan hoopis millegi muu kasuks.
Kaunistamine on minu kõige nõrgem koht. Ma küll alati proovin ja ebaõnnestun. Seekord oli plaanis teha südamekesed peale ja siis panna veel kookosküpsiseid (retsept siit). Etteruttavalt võin öelda, et seegi kord polnud õnnestumise koha pealt erand.
Vaja läheb:
Põhi
110g sulavõid
umbes 220g omal valikul küpsiseid
umbes 55g kookoshelbeid
Kate
200g valget shokolaadi (miinus üks tükk, sest tuleb ikka proovida ka)
umbes 340g maasikaid + soovi korral toormoosi kaunistuseks
400g toasooja toorjuustu
250g toasooja mascarpone't
2dl vahukoort
vaniljesuhkur
soovi korral veel kookoshelbeid
Küpsised
1 munavalge
25g sulavõid
25g vabalt valitud jahu (mina tegin toortatrajahuga)
45g tuhksuhkrut
45g kookoshelbeid
Kõige pealt tuleb toorjuust ja mascarpone tõsta tuppa soojenema ja tükk aega hoopis midagi muud teha. Kui nad juba pehmed on, siis saab alles peale hakata.
Põhja jaoks purustasin sõrmede vahel küpsised ja segasin siis sulavõi ja kookoshelvestega kokku. Vahepeal ikka maitsesin, kas kookost on piisavalt. Seejärel surusin küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja ja panin külmkappi ootele.
Shokolaadi sulatasin vesivannil. Maasikad tükeldasin suupärasteks. Vahukoore vahustasin meelepärase koguse vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Siis segasin toorjuustud ja vahukoore kokku ning eraldasin sellest kuskil neljandiku. Mul oli idee, et pealt võiks kook olla ilma maasikatükkideta. Lisasin suuremasse portsu maasikad ja kookoshelbed. Segasin, kuni oli ilus ühtlane mass ja lisasin seejärel enamiku sulatatud valgest shokolaadist ja segasin selle kiiresti sisse, et see tükki minna ei jõuaks. Ülejäänud valge shokolaadi segasin väiksemasse kogusesse. Iseenesest võib shokolaadi ka enne segada ja alles siis pisikese osa eraldada ja seejärel maasikad segada. Aga mulle meeldib ikka asju keeruliseks ajada.
Saadud segu valasin põhja peale ja silusin ära. Sinna peale silusin ilusti selle täiesti maasikatu osa, millele ma proovisin miskit kaunistust teha, aga see läks täiesti untsu. Tusameelega koos läks kook hommikuni külma.
Hommikul oli õnneks tuju parem. Segasin kiirelt hapukoorele suhkru hulka ja peitsin õhtuse kaunistamisõnnetuse ära. Tilgutasin ilusti maasikamoosi tilgad hapukoorekihile ja vedasin tiku neist läbi. Tulidki ilusad südamed. Vussi läinud küpsistest nosisin osa ära ja ülejäänud murdsin väiksemateks ning ääristasin nendega koogi. Minu meelest sai isegi lõpuks asja.
Kook ise oli väga nämma. Kes rohkem koogisemat struktuuri tahab, et ka lahti lõigates kook imeilus jääks (mitte, et ta nii laiali valguks, lihtsalt on hästi pehme), siis tuleb ilmselt kuskil 100 grammi shokolaadi juurde panna või lisada źelatiini. Mulle źelatiin ei meeldi.
Comments
Post a Comment