Skip to main content

Maasika ja kookosega toorjuustukook

Küsides, mis kooki ma teha võiks, saan tavaliselt vastuse, et toorjuustu. Seekord ma jätsin selle osa vahele ja küsisin kohe, et mis toorjuustu kooki soovitakse. Vastuseks sain maasikad ja kookose. Valge shokolaadi ja küpsetamatuse valisin ise juurde.

Mõni aeg tagasi otsustasin ma loobuda palmiõlist. Esiteks ei kasuta ma ju ise seda kunagi toiduvalmistamise juures ja teiseks tunduvad tiigrid ja orangutanid ise palju nunnumad kui palmiõli sisaldavad tooted. Siiamaani oli see otsus väga lihtne, kuna kodus kasutan ma ikka algseid tooraineid ja näiteks toortatrast või kodujuustust seda ei leia. Küll oli keeruline seista küpsiseleti ees ja leida endale hea koogipõhjamaterjal. Jah, võib tõesti küpsised ka ise teha, kuid ma olin selleks liiga laisk. Ühe korra ma tõesti olen teinud ja vorminud ilusad täisteraküpsised, need siis ära küpsetanud ja siis jälle ära purustanud, et neist jälle uus asi vormida. Tundus nüri. Las teised teevad seda. Igatahes seisin ma seal riiuli ees ja muudkui lugesin silte ja panin pakid jälle pettunult tagasi. Kindlasti maheküpsiste seas on selliseid veel ja küll jäi sinnagi riiulisse veel mõni pakk, kuid esimesena sattus mu kätte shokolaaditükkidega Jyväshyvä kaeraküpsised ja need valituks saidki. Lisaks õppisin, et on olemas selline asi nagu rüpsiõli. Ma ei teadnud, mis see on, kuid palmiõli see pole. Hiljem haris guugl mind ja teatas, et tegemist on rapsiõli öko alternatiiviga. Selge.

Maasikad ma lasin endale tuua, et ei peaks leti ääres silmi pööritama ega mõtlema, kui kaugelt need tulnud ja on millega pritsitud. Üsna tihti ma natukene aega pööritan silmi ja otsustan hoopis millegi muu kasuks.

Kaunistamine on minu kõige nõrgem koht. Ma küll alati proovin ja ebaõnnestun. Seekord oli plaanis teha südamekesed peale ja siis panna veel kookosküpsiseid (retsept siit). Etteruttavalt võin öelda, et seegi kord polnud õnnestumise koha pealt erand.

Vaja läheb:
Põhi
110g sulavõid
umbes 220g omal valikul küpsiseid
umbes 55g kookoshelbeid

Kate
200g valget shokolaadi (miinus üks tükk, sest tuleb ikka proovida ka)
umbes 340g maasikaid + soovi korral toormoosi kaunistuseks
400g toasooja toorjuustu
250g toasooja mascarpone't
2dl vahukoort
vaniljesuhkur
soovi korral veel kookoshelbeid

Küpsised
1 munavalge
25g sulavõid
25g vabalt valitud jahu (mina tegin toortatrajahuga)
45g tuhksuhkrut
45g kookoshelbeid

Kõige pealt tuleb toorjuust ja mascarpone tõsta tuppa soojenema ja tükk aega hoopis midagi muud teha. Kui nad juba pehmed on, siis saab alles peale hakata.

Põhja jaoks purustasin sõrmede vahel küpsised ja segasin siis sulavõi ja kookoshelvestega kokku. Vahepeal ikka maitsesin, kas kookost on piisavalt. Seejärel surusin küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja ja panin külmkappi ootele.

Shokolaadi sulatasin vesivannil. Maasikad tükeldasin suupärasteks. Vahukoore vahustasin meelepärase koguse vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Siis segasin toorjuustud ja vahukoore kokku ning eraldasin sellest kuskil neljandiku. Mul oli idee, et pealt võiks kook olla ilma maasikatükkideta. Lisasin suuremasse portsu maasikad ja kookoshelbed. Segasin, kuni oli ilus ühtlane mass ja lisasin seejärel enamiku sulatatud valgest shokolaadist ja segasin selle kiiresti sisse, et see tükki minna ei jõuaks. Ülejäänud valge shokolaadi segasin väiksemasse kogusesse. Iseenesest võib shokolaadi ka enne segada ja alles siis pisikese osa eraldada ja seejärel maasikad segada. Aga mulle meeldib ikka asju keeruliseks ajada.
Saadud segu valasin põhja peale ja silusin ära. Sinna peale silusin ilusti selle täiesti maasikatu osa, millele ma proovisin miskit kaunistust teha, aga see läks täiesti untsu. Tusameelega koos läks kook hommikuni külma.

Kookosküpsiste retseptile ma juba viitasin. Põhimõtteliselt tuleb kõik kokku segada ja siis 180 kraadi juures küpsistena kuldseks küpsetada ning kibekiiresti rulli keerata. Keeramine mul ei õnnestunud. Õigupoolest keerasin vussi.

Hommikul oli õnneks tuju parem. Segasin kiirelt hapukoorele suhkru hulka ja peitsin õhtuse kaunistamisõnnetuse ära. Tilgutasin ilusti maasikamoosi tilgad hapukoorekihile ja vedasin tiku neist läbi. Tulidki ilusad südamed. Vussi läinud küpsistest nosisin osa ära ja ülejäänud murdsin väiksemateks ning ääristasin nendega koogi. Minu meelest sai isegi lõpuks asja.

Kook ise oli väga nämma. Kes rohkem koogisemat struktuuri tahab, et ka lahti lõigates kook imeilus jääks (mitte, et ta nii laiali valguks, lihtsalt on hästi pehme), siis tuleb ilmselt kuskil 100 grammi shokolaadi juurde panna või lisada źelatiini. Mulle źelatiin ei meeldi.




Comments

Popular posts from this blog

Mustika-leiva-toorjuustutort aastapäevaks, toortatraga

Eesti Vabariigi aastapäevaks tegin seekord leivaga torti. Alustasin suure hurraaga, aga poole leivapraadimise peal mulle meenus, et mulle tegelikult ei meeldi leivamagustoidud... nii ma siis proovisin seda leiva maitset ära peita, kuid väga see mul ei õnnestunud. Siiski võin ma öelda, samasugustele magusa leiva põlguritele, et lõppkoosluses see leib ei häiri ja tort on tegelikult päris mõnus. Tort iseenesest on ääretult lihtne. Toortatratangu puru võib ka ära jätta, kuid minu meeles lisas see eriti mõnusalt krõmpsu ja toortatratang on ju väga eestipärane. Ma ehk panin veidi palju shokolaadi, see muutis lõikamise keeruliseks, kui shokolaad oli tahenenud. Samas maitse oli jälle mõnus. Pildid said täpselt elulised. Vaja läheb: Põhi 300g meelepärast musta leiba 2 spl pruuni rafineerimata suhkrut maitse järgi kaneeli ja mett Sisu 400g toasooja toorjuustu 200ml vahukoort 200g valget shokolaadi 1 apelsin vaniljesuhkur Kate (külmutatud) mustikad 200...

Soolakad Iirisekommid?*

Need kommikäkerdised sai tehtud küll jõuludeks, kuid võid ju ka niisama vahepeal maiustada. Ehk siis proovisin teha kodus ise iirist. Sööjad küll matsutasid ja mõnulesid ja eriti kiitust sai sool, kuid ega see päris selline iiris ei saanud nagu mina oleks tahtnud. Aga võib-olla see ei pidanudki selline saama. Igatahes on iirise tegemine pikk protsess. Esiti oli plaan shokolaadi ainult peale kallata, kuid iiris jäi ikka liiga kleepuv ja siis ma plätserdasin seda igasse külge.  Suuremad kommid said tehtud silikoonist muffinivormidesse ja väiksemad ühte küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi ja hiljem siis väiksemaks lõigatud. Vaja läheb : Iiris 150ml täispiima 170 g kondenspiima (minul oli suhkruga, nii et suhkrut panin sellepärast natuke vähem) 300 g rafineerimata roosuhkrut 100 g võid Kommid ise maitse järgi pähkleid (mina kasutasin india ja kreeka pähkleid) suuremal hulgal shokolaadi, ütleme 300g himaalaja soola Panin kõik paksupõhjalisse kastmep...

Kodukohvik Kardemon

Meie väikses linnakeses korraldati suuri pidustusi ja nii ma otsustasin, et nende pidustuste sees saab olema ka minu esimene kodukohvikukogemus. Muidugi, nädal või ehk vähemgi enne kuulutatu välja, et esimene siinne kodukohvikute päev on augustis. Vot sulle säh. Õnneks või kahjuks oleme me kõik siis Tallinnas ja mingit kohvikut nagunii teha ei saaks. Tegime siis, kui meile meeldis. Alguses proovisin endale teisi ka mesti leida, kuid lõpuks tegime oma perega. Minu ema keetis suppi, mina küpsetasin kooke ja elukaaslane tegeles muude pädevustega. Retsepte ma täna ei jaga, kuid jagan meie menüüd. Soolastest olid esindatud juurikatest, enamasti porgandist, püreesupp ja kohupiimakarask erinevate määretega (india pähkli ja röstitud paprika, peedihummus, juustusalat ja maitsevõi). Magusatest olid laual apelsini-shokolaadikook piparmündikreemiga, laimi-pistaatsia kook, greibi-kardemoni kook, pärmitaignal rabarberikook, kräsupeamuffinid ehk kräsuffinid, pätsikesed, pohla-kardemonikook, a...