Skip to main content

Maasika ja kookosega toorjuustukook

Küsides, mis kooki ma teha võiks, saan tavaliselt vastuse, et toorjuustu. Seekord ma jätsin selle osa vahele ja küsisin kohe, et mis toorjuustu kooki soovitakse. Vastuseks sain maasikad ja kookose. Valge shokolaadi ja küpsetamatuse valisin ise juurde.

Mõni aeg tagasi otsustasin ma loobuda palmiõlist. Esiteks ei kasuta ma ju ise seda kunagi toiduvalmistamise juures ja teiseks tunduvad tiigrid ja orangutanid ise palju nunnumad kui palmiõli sisaldavad tooted. Siiamaani oli see otsus väga lihtne, kuna kodus kasutan ma ikka algseid tooraineid ja näiteks toortatrast või kodujuustust seda ei leia. Küll oli keeruline seista küpsiseleti ees ja leida endale hea koogipõhjamaterjal. Jah, võib tõesti küpsised ka ise teha, kuid ma olin selleks liiga laisk. Ühe korra ma tõesti olen teinud ja vorminud ilusad täisteraküpsised, need siis ära küpsetanud ja siis jälle ära purustanud, et neist jälle uus asi vormida. Tundus nüri. Las teised teevad seda. Igatahes seisin ma seal riiuli ees ja muudkui lugesin silte ja panin pakid jälle pettunult tagasi. Kindlasti maheküpsiste seas on selliseid veel ja küll jäi sinnagi riiulisse veel mõni pakk, kuid esimesena sattus mu kätte shokolaaditükkidega Jyväshyvä kaeraküpsised ja need valituks saidki. Lisaks õppisin, et on olemas selline asi nagu rüpsiõli. Ma ei teadnud, mis see on, kuid palmiõli see pole. Hiljem haris guugl mind ja teatas, et tegemist on rapsiõli öko alternatiiviga. Selge.

Maasikad ma lasin endale tuua, et ei peaks leti ääres silmi pööritama ega mõtlema, kui kaugelt need tulnud ja on millega pritsitud. Üsna tihti ma natukene aega pööritan silmi ja otsustan hoopis millegi muu kasuks.

Kaunistamine on minu kõige nõrgem koht. Ma küll alati proovin ja ebaõnnestun. Seekord oli plaanis teha südamekesed peale ja siis panna veel kookosküpsiseid (retsept siit). Etteruttavalt võin öelda, et seegi kord polnud õnnestumise koha pealt erand.

Vaja läheb:
Põhi
110g sulavõid
umbes 220g omal valikul küpsiseid
umbes 55g kookoshelbeid

Kate
200g valget shokolaadi (miinus üks tükk, sest tuleb ikka proovida ka)
umbes 340g maasikaid + soovi korral toormoosi kaunistuseks
400g toasooja toorjuustu
250g toasooja mascarpone't
2dl vahukoort
vaniljesuhkur
soovi korral veel kookoshelbeid

Küpsised
1 munavalge
25g sulavõid
25g vabalt valitud jahu (mina tegin toortatrajahuga)
45g tuhksuhkrut
45g kookoshelbeid

Kõige pealt tuleb toorjuust ja mascarpone tõsta tuppa soojenema ja tükk aega hoopis midagi muud teha. Kui nad juba pehmed on, siis saab alles peale hakata.

Põhja jaoks purustasin sõrmede vahel küpsised ja segasin siis sulavõi ja kookoshelvestega kokku. Vahepeal ikka maitsesin, kas kookost on piisavalt. Seejärel surusin küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja ja panin külmkappi ootele.

Shokolaadi sulatasin vesivannil. Maasikad tükeldasin suupärasteks. Vahukoore vahustasin meelepärase koguse vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Siis segasin toorjuustud ja vahukoore kokku ning eraldasin sellest kuskil neljandiku. Mul oli idee, et pealt võiks kook olla ilma maasikatükkideta. Lisasin suuremasse portsu maasikad ja kookoshelbed. Segasin, kuni oli ilus ühtlane mass ja lisasin seejärel enamiku sulatatud valgest shokolaadist ja segasin selle kiiresti sisse, et see tükki minna ei jõuaks. Ülejäänud valge shokolaadi segasin väiksemasse kogusesse. Iseenesest võib shokolaadi ka enne segada ja alles siis pisikese osa eraldada ja seejärel maasikad segada. Aga mulle meeldib ikka asju keeruliseks ajada.
Saadud segu valasin põhja peale ja silusin ära. Sinna peale silusin ilusti selle täiesti maasikatu osa, millele ma proovisin miskit kaunistust teha, aga see läks täiesti untsu. Tusameelega koos läks kook hommikuni külma.

Kookosküpsiste retseptile ma juba viitasin. Põhimõtteliselt tuleb kõik kokku segada ja siis 180 kraadi juures küpsistena kuldseks küpsetada ning kibekiiresti rulli keerata. Keeramine mul ei õnnestunud. Õigupoolest keerasin vussi.

Hommikul oli õnneks tuju parem. Segasin kiirelt hapukoorele suhkru hulka ja peitsin õhtuse kaunistamisõnnetuse ära. Tilgutasin ilusti maasikamoosi tilgad hapukoorekihile ja vedasin tiku neist läbi. Tulidki ilusad südamed. Vussi läinud küpsistest nosisin osa ära ja ülejäänud murdsin väiksemateks ning ääristasin nendega koogi. Minu meelest sai isegi lõpuks asja.

Kook ise oli väga nämma. Kes rohkem koogisemat struktuuri tahab, et ka lahti lõigates kook imeilus jääks (mitte, et ta nii laiali valguks, lihtsalt on hästi pehme), siis tuleb ilmselt kuskil 100 grammi shokolaadi juurde panna või lisada źelatiini. Mulle źelatiin ei meeldi.




Comments

Popular posts from this blog

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk).
Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt põhj…

Mustika-pohlakook kamajahupõhjal

Kohupiimakooke kui selliseid on nii palju erinevaid ja ometi on nad kõik üsna samasugused. Kohupiimakoogi isu korral lehitsen ma enamasti kõik oma kokaraamatud läbi ja siis sirvin veel internetti tühja pilguga ja ootan, millal inspiratsioon tekkib. On harvad juhud, kui ma kõigepealt valin koogi ja siis lähen alles poodi. Enamasti ma vaatan, mis kodus on ja sellest midagi ka kokku keeran.
Just kokku keeramine on õige väljend, kuna ma võtan küll mõne retsepti aluseks, aga siis muudan seda nii palju, et ega sest suurt järele jää. Vähemalt pooltel kordadel oleks pidanud midagi teistmoodi tegema. Nii ka seekord. Näiteks võiks põhja jaoks panna võid ikka rohkem. Põhi peaks jääma ikka rohkem taigna kui jahu moodi. Minu oma varises täiesti laiali. Olid ajad, kui ma aint selliseid jahupõhjaseid kooke ahjust välja võtsingi. Nüüd olen ikka üsna mitu korda ka õigesti saanud, kuid seekord ebaõnnestus jälle. Ei ole hullu - maitse oli sellegipoolest täitsa mehka. Seekord oli isegi kookosjahu maitse…

Kolme triibu kook - shokolaad, kookos, maasikas

Jällegi, oleks vaja külla minna, oleks vaja kook teha. Ehk siis tuleb sukelduda internetiavarustesse ja hakata retsepte kokku miksima. Lõpuks tuleb muidugi jälle omamoodi teos. Minu meelest sai maitsemeelelt natukene kirju, aga üks sööjatest hakkas igatahes veidralt mõmisema. Hiljem selgus, et ikka heameelest.

Plaan oli teha 200 grammisest tumedast shokolaadist ka vastavate teiste grammidega kook, aga tegemiselt selgus, et terve tahvel oli juba ära tehtud ja alles oli jäänud 125 grammine poolik. Eks tuli siis umbes ümberarvutused teha. Kuna ma olin juba või toasoojenema pannud, siis naksasin sellest mingi osa ära kookoskihi jaoks, nii et eks ühes neist on rohkem, kui kirjas. Kookosjahu pakis oli täpselt niipalju jahu, nii et rohkem panna ei saanud ja ei olnud ka vaja.

Näiteks, kui on sügisõhtused ilmad ja tahaks tee kõrvale midagi tummist, siis võib täiesti vabalt selle pealmise kreemikihi ära jätta ja on niisamuti väga mõnus kook. Kreem annab lihtsalt natukene kergust ja natukene ma…