Skip to main content

Maasika ja kookosega toorjuustukook

Küsides, mis kooki ma teha võiks, saan tavaliselt vastuse, et toorjuustu. Seekord ma jätsin selle osa vahele ja küsisin kohe, et mis toorjuustu kooki soovitakse. Vastuseks sain maasikad ja kookose. Valge shokolaadi ja küpsetamatuse valisin ise juurde.

Mõni aeg tagasi otsustasin ma loobuda palmiõlist. Esiteks ei kasuta ma ju ise seda kunagi toiduvalmistamise juures ja teiseks tunduvad tiigrid ja orangutanid ise palju nunnumad kui palmiõli sisaldavad tooted. Siiamaani oli see otsus väga lihtne, kuna kodus kasutan ma ikka algseid tooraineid ja näiteks toortatrast või kodujuustust seda ei leia. Küll oli keeruline seista küpsiseleti ees ja leida endale hea koogipõhjamaterjal. Jah, võib tõesti küpsised ka ise teha, kuid ma olin selleks liiga laisk. Ühe korra ma tõesti olen teinud ja vorminud ilusad täisteraküpsised, need siis ära küpsetanud ja siis jälle ära purustanud, et neist jälle uus asi vormida. Tundus nüri. Las teised teevad seda. Igatahes seisin ma seal riiuli ees ja muudkui lugesin silte ja panin pakid jälle pettunult tagasi. Kindlasti maheküpsiste seas on selliseid veel ja küll jäi sinnagi riiulisse veel mõni pakk, kuid esimesena sattus mu kätte shokolaaditükkidega Jyväshyvä kaeraküpsised ja need valituks saidki. Lisaks õppisin, et on olemas selline asi nagu rüpsiõli. Ma ei teadnud, mis see on, kuid palmiõli see pole. Hiljem haris guugl mind ja teatas, et tegemist on rapsiõli öko alternatiiviga. Selge.

Maasikad ma lasin endale tuua, et ei peaks leti ääres silmi pööritama ega mõtlema, kui kaugelt need tulnud ja on millega pritsitud. Üsna tihti ma natukene aega pööritan silmi ja otsustan hoopis millegi muu kasuks.

Kaunistamine on minu kõige nõrgem koht. Ma küll alati proovin ja ebaõnnestun. Seekord oli plaanis teha südamekesed peale ja siis panna veel kookosküpsiseid (retsept siit). Etteruttavalt võin öelda, et seegi kord polnud õnnestumise koha pealt erand.

Vaja läheb:
Põhi
110g sulavõid
umbes 220g omal valikul küpsiseid
umbes 55g kookoshelbeid

Kate
200g valget shokolaadi (miinus üks tükk, sest tuleb ikka proovida ka)
umbes 340g maasikaid + soovi korral toormoosi kaunistuseks
400g toasooja toorjuustu
250g toasooja mascarpone't
2dl vahukoort
vaniljesuhkur
soovi korral veel kookoshelbeid

Küpsised
1 munavalge
25g sulavõid
25g vabalt valitud jahu (mina tegin toortatrajahuga)
45g tuhksuhkrut
45g kookoshelbeid

Kõige pealt tuleb toorjuust ja mascarpone tõsta tuppa soojenema ja tükk aega hoopis midagi muud teha. Kui nad juba pehmed on, siis saab alles peale hakata.

Põhja jaoks purustasin sõrmede vahel küpsised ja segasin siis sulavõi ja kookoshelvestega kokku. Vahepeal ikka maitsesin, kas kookost on piisavalt. Seejärel surusin küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja ja panin külmkappi ootele.

Shokolaadi sulatasin vesivannil. Maasikad tükeldasin suupärasteks. Vahukoore vahustasin meelepärase koguse vaniljesuhkruga tugevaks vahuks. Siis segasin toorjuustud ja vahukoore kokku ning eraldasin sellest kuskil neljandiku. Mul oli idee, et pealt võiks kook olla ilma maasikatükkideta. Lisasin suuremasse portsu maasikad ja kookoshelbed. Segasin, kuni oli ilus ühtlane mass ja lisasin seejärel enamiku sulatatud valgest shokolaadist ja segasin selle kiiresti sisse, et see tükki minna ei jõuaks. Ülejäänud valge shokolaadi segasin väiksemasse kogusesse. Iseenesest võib shokolaadi ka enne segada ja alles siis pisikese osa eraldada ja seejärel maasikad segada. Aga mulle meeldib ikka asju keeruliseks ajada.
Saadud segu valasin põhja peale ja silusin ära. Sinna peale silusin ilusti selle täiesti maasikatu osa, millele ma proovisin miskit kaunistust teha, aga see läks täiesti untsu. Tusameelega koos läks kook hommikuni külma.

Kookosküpsiste retseptile ma juba viitasin. Põhimõtteliselt tuleb kõik kokku segada ja siis 180 kraadi juures küpsistena kuldseks küpsetada ning kibekiiresti rulli keerata. Keeramine mul ei õnnestunud. Õigupoolest keerasin vussi.

Hommikul oli õnneks tuju parem. Segasin kiirelt hapukoorele suhkru hulka ja peitsin õhtuse kaunistamisõnnetuse ära. Tilgutasin ilusti maasikamoosi tilgad hapukoorekihile ja vedasin tiku neist läbi. Tulidki ilusad südamed. Vussi läinud küpsistest nosisin osa ära ja ülejäänud murdsin väiksemateks ning ääristasin nendega koogi. Minu meelest sai isegi lõpuks asja.

Kook ise oli väga nämma. Kes rohkem koogisemat struktuuri tahab, et ka lahti lõigates kook imeilus jääks (mitte, et ta nii laiali valguks, lihtsalt on hästi pehme), siis tuleb ilmselt kuskil 100 grammi shokolaadi juurde panna või lisada źelatiini. Mulle źelatiin ei meeldi.




Comments

Popular posts from this blog

Erepunane ja pehmeroosa hapukoore-pohlakook

Kui jõuluvana otsustab tuua tordialuse (kas see pole mitte imeline!) ja pohla toormoosi, siis tuleb nad omavahel kokku viia. Mina lisasin võrrandisse veel martsipani (seda mandlisemat), kuid ega see suurt juurde ei andnud. Pigem näevad martsipanitükid lahtilõigatud koogis hoopis pekitükkide moodi välja.
Koogi meisterdamisel oli juba väga usinaks abiks ka minu kolmene - näppis tainast, segas täidist, maitses martsipani.
Põhi on jällegi kõrvitsakoogi oma. Ma usun, et nüüd ma küllastusin sellest ja järgmisel korral tuleb mingi muu.
Vaja läheb: Põhi 100 g võid  4 dl toortatrajahu 2 tl pruuni rafineerimata roosuhkrut veidike soola 1 munakollane 5 sl vett Kardemoni
Täidis
500 g ehk purgitäis pohla toormoosi (minul oli juba suhkur seal sees)
200 g hapukoort
150 g martsipani
1 munavalge
2 muna

Või näppisin koos toortatrajahu, kardemoni, suhkru ja soolaga ilusaks puruks. Seejärel viskasin hulka ühe munakollase ja natukene vett ning sõtkusin käega taignaks. Vett tulebki niipalju lisada, kuniks ta…

Mustikakeeks

Mustikas on üks imelik asi - metsas otse põõsast noppides on tal nii hirmus palju imelist maitset, aga moosi sees või koogis või kuskil mujal... vahepeal ikka natukene maitset viskab, aga see pole üldse see. Ilmselt on asi sääskedes, kes metsas mustikasööjaid söövad.
Selle keeksi juures on kaks peamist asja. Esiti tahtsin ma kaerajahu katsetada. Teiseks panin ma niiii palju mustikaid, et ikka mustikamaitset ka oleks. Olgu, kolmandaks tahtsin teha lihtsalt tavalist mustikakeeksi, aga välja tuli täitsa teistmoodi. Täitsa teistmoodi ja palju parem. Kaerajahust ei ole ma enne midagi teinud. Härra guugl teatas, et jahu seob keskmisest vähem vett ja tainas jääb vedelam. Selge. Igaks juhuks panin seekord toortatrajahuga pooleks, sest see seob jälle natukene rohkem. Tähendab, alguses panin pooleks ja siis viskasin igaks juhuks veel pool detsiliitrit kaerajahu juurde.
Vaja läheb:
2.5 dl kaerajahu 2 dl toortatrajahu 200g sulatatud võid 1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut 3 muna 1 tl soodat 1 …

Kreembrülee*

Kuidas ikka halle argipäevaõhtuid värvikamaks muuta - tuleb teha (vähemalt) üks keerulise nimega magustoit - Crème brûlée. Ausalt öeldes ei ole ma restoranides väga aldis brüleekreemi tellija ega ka kõige suurem fänn. Sellegipoolest meeldib mulle proovida asju ise teha. Kui sest muud ei tule, siis saab vähemalt linnukese uue oskuse ette teha. Üllatusmagustoit võeti suure rõõmuga vastu ja kausid söödi täiesti puhtaks. Laps küll sõi ainult suhkru, kuid allesjäänu jagati sõbralikult teiste vahel ära. Suhkruga on nii, et leeklampi meil kodus ei ole. Seepärast sulatasin suhkru pannil ja valasin selle siis kreemidele. Ilmselgelt oleks pidanud sulatama rohkem suhkut, et kogu pind ära katta. Samas tundus supilusikatäis suhkrut juba piisava kogusena. Igatahes jääb pannil tehtud karamell kõvasti paksem ja lusikaga löömiseks tuleb ikka jõudu kasutada. Pruun jäi ta pruuni suhkru pärast ja suhkruniidid tulid valamisest. Vaniljepasta võib asendada -suhkru või vaniljekaunaga. Koguseliselt tegingi ma…