Skip to main content

Kolme triibu kook - shokolaad, kookos, maasikas


Jällegi, oleks vaja külla minna, oleks vaja kook teha. Ehk siis tuleb sukelduda internetiavarustesse ja hakata retsepte kokku miksima. Lõpuks tuleb muidugi jälle omamoodi teos. Minu meelest sai maitsemeelelt natukene kirju, aga üks sööjatest hakkas igatahes veidralt mõmisema. Hiljem selgus, et ikka heameelest.

Plaan oli teha 200 grammisest tumedast shokolaadist ka vastavate teiste grammidega kook, aga tegemiselt selgus, et terve tahvel oli juba ära tehtud ja alles oli jäänud 125 grammine poolik. Eks tuli siis umbes ümberarvutused teha. Kuna ma olin juba või toasoojenema pannud, siis naksasin sellest mingi osa ära kookoskihi jaoks, nii et eks ühes neist on rohkem, kui kirjas. Kookosjahu pakis oli täpselt niipalju jahu, nii et rohkem panna ei saanud ja ei olnud ka vaja.

Näiteks, kui on sügisõhtused ilmad ja tahaks tee kõrvale midagi tummist, siis võib täiesti vabalt selle pealmise kreemikihi ära jätta ja on niisamuti väga mõnus kook. Kreem annab lihtsalt natukene kergust ja natukene marjasust.

Vaja läheb:
Brownie kiht
125g tumedat shokolaadi
125g toasooja võid
125g pruuni rafineerimata suhkrut
3 muna
81g kookosjahu

Kookoskiht
umbes 50 g võid
1 dl suhkrut (ikka seda pruuni ja head)
150g kookoshelbeid
2 muna

Kreemikiht
200g valget shokolaadi
200g maasikatoormoosi (suhkruga)
400g toasooja toorjuustu

Vahele viilutatud maasikaid maitse järgi.

Brownie kihi jaoks panin kõigepealt shokolaadi sulama ja vahustasin või suhkruga. Seejärel lisasin ükshaaval vahustades munad (olgu, kõigepealt lisasin kaks ja siis kui kõik sai kokku segatud, otsustasin, et lisan kindluse mõttes veel ühe, et tainas saaks vedelam ja ehk jääks ma pehmem). Siis segasin juurde kookosjahu ja kõige viimasena sulanud shokolaadi. Saadud segu plätserdasin küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja (nagu hiljem selgus, siis päris ebaühtlaselt).

Nüüd tundus õige aeg olevat ahju soojenema panekuks. 175 kraadi oli see, mille kasuks ma otsustasin.

Kookoskihi jaoks võtsin selle sama toasooja või ja segasin hoolikalt suhkru ja kookoshelvestega läbi. Poole segamise peal muidugi tundus, et see hästi ei õnnestu ja siis lõin juba munad ka juurde ja tuligi selline mõnus mass. Selle plötserdaasin ettevaatlikult toore browniekihi peale ja suskasin ahju. Poole peal tundus, et põhi küpseb liiast (kookosjahu küpseb minu meelest hirmus teistmoodi kui nt toortatrajahu) ja tõstsin kogu kupatuse veidi üles poole. Et siis umbes viie minuti pärast allapoole tagasi tõsta. Nii et tegelt pole ilmselt vaja midagi liigutada. Kooki hoidsin ahjus 35 minutit.

Nüüd on tarvis põhi maha jahutada. Ma tõstsin esialgu õue ja siis külmale vannitoa kivipõrandale. Aga lõpuks koputas aeg õlale ja pidin ikkagi soojale koogile kreemi määrima ja külmkappi pistma.


Kreemikihi jaoks valmistasin eelnevalt maasikatest toormoosi, saumikserdasin kõik ühtlaseks. Valge shokolaadi sulatasin vesivannil ja toorjuust soojenes koos eelnevalt toasoojenenud võiga. Kõigepealt segasin toorjuustu ilusti valge shokolaadiga kokku ja siis lisasin maasikamoosi. Tegelikult tahtsin lisada ainult 150g, aga siis ei olnud maasikamaitset küll kuskil. Sellest tekkiski mõte, et ilmselt tuleb kookoskihi peale veel maasikaid ka lõigata, et kook ikka maasikate nime ka vääriks. Lõikasin maasikad ja kallasin toorjuustukreemiga üle ning suskasin külmkappi. Seal see seisis vaevalt tunni, kui pidi juba autoga peopaika sõitma. Õnneks seal sai ka külmkappi kasutada, kuid lõpuks valgus pealmine kiht siiski pigem laiali.

Kook sai ikka kõvasti parem kui pilt. Lihtsalt juhtus nii, et kaamera jäi koju ja telefonid olid kadunud ja siis saigi see ainukeseks pildiks sest koogist. Ilusti on näha natukene voolav kreem ja halvasti on näha kolme ilusat ja selget triipu.

Comments

Popular posts from this blog

Pirnikook

Pirnid, täitsa päris eestimaised pirnid, meile sattus neid kogu kastitäis. Ma panin neid liiga vähe koogi sisse. Soovitan kogu toorjuustu pirnitükke, või miks mitte püreed, täis toppida. Minu koogile oli kindlasti rohkem pirne vaja, et pirnikoogi nime välja teenida.  Mul oli suur soov teha põhi lilla, arooniatega. Küpsetamata tainas tuli niiiii ilus lilla, aga kuumus segas kõik ära. Natukene lillakat alatooni jäi, aga mitte nii nagu pidi. Õnneks arooniate kasulikkus äkki ikka sisse jäi, niipalju kui kuumus alles jättis. Võib-olla natukesekene on taignas maitsetki tunda.  Nii et pirnide- ja arooniatega koogist sai lihtsalt niisama juustukook.  Vaja läheb : Põhi 80 g arooniapüreed 150g toortatrajahu 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 60 g võid Täidis 400 g toasooja toorjuustu 1 tl vaniljepastat 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 2 dl vahukoort 2 muna pirne Põhja jaoks purustasin esmalt külmutatud arooniad ja näppisin sell...

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk). Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt...

Muffinid sibula, juustu ja toortatrajahuga

Vahelduseks midagi täiesti soolast. Need olid plaanitud lihtsalt päraslõunaseks ampsuks, et jõuaks õhtusöögi ära oodata, kuid kujunesid toitvaks ja koos kausitäie õuntega said nad lõpuks õhtusöögiks. Seekord, kuna juust on ikkagi üsna soolane, ei teinud ma meie pere kõige väiksemale eraldi muffinit. Ilmselt just seetõttu kiitis ta asja heaks ja sõi ühe täiesti üksinda ära. Veidi suurem muidugi sõi ainult juustu. Soolaga ongi siin nii, et mina ei pannud juurde. Küll panin ma täiesti tavalist juustu ja tegelikult oleks võinud natukene soola olla küll. Kui panna aga mingit tugevamat juustu, siis ma usun, et soolaprobleemi ei tule. Kanepi- ja linaseemnejahu ka tegelikult ei pea panema. Lihtsalt jahude kogus kokku võiks enamvähem sama olla. Kanepi- ja linaseemneid ja ka kõrvitsa või ükskõik, mis muid seemneid, võib vabalt ka seemne kujul juurde lisada. Mul juhtusid olema lihtsalt jahud ja ainult päevalilleseemned seemne kujul. Seemneid muidugi soovitan panna, sest natukene krõmps...