Skip to main content

Brownie


Kord kingiti mulle sünnipäevaks kookosjahu. Täiesti geniaalne kingitus, sest mulle meeldib küpsetada ja mulle meeldib üldiselt uusi asju katsetada. Kookosjahust ei teadnud ma mitte midagi. Esialgu leidsin internetist mingi retsepti, mida ma proovisin, kuid millest ei tulnud midagi välja. Sinna see jahu esialgu jäigi. Läks aega, kuniks ma natukene jahude iseloomu õppima asusin ja aru sain, et sest pole vaja midagi karta. Niisiis proovin ma seda paigutada igasugustesse erinevatesse küpsetistesse. Seekord siis siia. On neid, kes maitsevad toitu ja saavad kohe aru, mis jahu on kasutatud, aga mitte mina. Nii et minu meelest tuli see lihtsalt päris hea. Ütleks, et lausa jahuvaba. Teine kord ma paneks vähem kookosjahu, näiteks poole võrra. Või jätaks kakao üldse ära, sest lõpptulemus võiks olla mahlasem, kui see, mis mul välja tuli. Maitse poolest jällegi hea.

Vaja läheb:
200g tumedat shokolaadi
200g võid
4 muna
2 dl pruuni suhkrut
umbes 1dl kakaod
100g mandlijahu
100g kookosjahu

Sulatasin shokolaadi ja või koos vesivannil. Samal ajal vahustasin munad koos suhkruga. Kui või-shokolaadisegu oli natukene jahtunud, siis kallasin selle munasegule juurde ning lisasin mandli- ja kookosejahud ning kakao. Segasin kõik kokku, plätserdasin küpsetuspaberiga kaetud lasangevormi ära (ahjuplaadi jaoks oleks vaja kahekordset kogust) ja panin 160 kraadiga 50neks minutiks ahju. Voila. Mu poolest võis süüa ka kuumalt. Kui vähem jahu panna, siis peaks ilmselt jahtumist ootama.

Kuna tuli natukene kuiv, siis lisasin värskelt korjatud mustikaid ja metsmaasikaid ning vahukoort. Väike kohvikõrvane amps, rohkem polegi vaja.


Follow my blog with Bloglovin

Comments

Popular posts from this blog

Pirnikook

Pirnid, täitsa päris eestimaised pirnid, meile sattus neid kogu kastitäis. Ma panin neid liiga vähe koogi sisse. Soovitan kogu toorjuustu pirnitükke, või miks mitte püreed, täis toppida. Minu koogile oli kindlasti rohkem pirne vaja, et pirnikoogi nime välja teenida.  Mul oli suur soov teha põhi lilla, arooniatega. Küpsetamata tainas tuli niiiii ilus lilla, aga kuumus segas kõik ära. Natukene lillakat alatooni jäi, aga mitte nii nagu pidi. Õnneks arooniate kasulikkus äkki ikka sisse jäi, niipalju kui kuumus alles jättis. Võib-olla natukesekene on taignas maitsetki tunda.  Nii et pirnide- ja arooniatega koogist sai lihtsalt niisama juustukook.  Vaja läheb : Põhi 80 g arooniapüreed 150g toortatrajahu 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 60 g võid Täidis 400 g toasooja toorjuustu 1 tl vaniljepastat 30 g pruuni rafineerimata roosuhkrut 2 dl vahukoort 2 muna pirne Põhja jaoks purustasin esmalt külmutatud arooniad ja näppisin sell...

Kräsupea*

Esimest korda ma tegin kräsupead kuskil teismelisena, ma arvan. Mu ema ostsis selle jaoks kas liiga paksu või liiga vedela hapukoore (sest üksikasjad ju päris meeles pole) ja sellest ei tulnud midagi välja. Muud ma ei mäletagi, ainult seda, et hapukoor oli täiesti vale ja ma nutsin tükk aega. Rohkem ma polegi seda küpsetanud, kuniks siis nüüd. Vahepeal me oleme pattu teinud ja ostnud Selveri kräsupead, sest see maitseb nii hästi (kuigi sisaldab liiga palju kõike, mida seal olema ei peaks. Ausalt, see koostisosade nimekiri on niiiiii pikk). Otsustasin teha pool kogust. Etteruttavalt võin öelda, et ma ei kujuta ette, kui suur see terve kogus siis on (ilmselgelt kaks kord suurem, ma tean küll). Poolest kogusest tuli ilus koogitäis. Samuti ei viitsinud ma kahte plaati küpsetada ja sellepärast tegin kõik ainult kakaoga (sest kakao on nii hea!) ja otsustasin, et purustan kõik ära ja päris põhjamoodi asja ei tulegi. Muidugi ei mõelnud ma sellele, et siis ma ju tegelikult ei tee lihtsalt...

Muffinid sibula, juustu ja toortatrajahuga

Vahelduseks midagi täiesti soolast. Need olid plaanitud lihtsalt päraslõunaseks ampsuks, et jõuaks õhtusöögi ära oodata, kuid kujunesid toitvaks ja koos kausitäie õuntega said nad lõpuks õhtusöögiks. Seekord, kuna juust on ikkagi üsna soolane, ei teinud ma meie pere kõige väiksemale eraldi muffinit. Ilmselt just seetõttu kiitis ta asja heaks ja sõi ühe täiesti üksinda ära. Veidi suurem muidugi sõi ainult juustu. Soolaga ongi siin nii, et mina ei pannud juurde. Küll panin ma täiesti tavalist juustu ja tegelikult oleks võinud natukene soola olla küll. Kui panna aga mingit tugevamat juustu, siis ma usun, et soolaprobleemi ei tule. Kanepi- ja linaseemnejahu ka tegelikult ei pea panema. Lihtsalt jahude kogus kokku võiks enamvähem sama olla. Kanepi- ja linaseemneid ja ka kõrvitsa või ükskõik, mis muid seemneid, võib vabalt ka seemne kujul juurde lisada. Mul juhtusid olema lihtsalt jahud ja ainult päevalilleseemned seemne kujul. Seemneid muidugi soovitan panna, sest natukene krõmps...